САЩ възстановиха статута на представителството на ЕС

САЩ възстановиха статута на дипломатическото представителство на Европейския съюз във Вашингтон, който беше понижен по-рано без никакво обяснение. Възстановяването съвпадна с встъпването в длъжност на новия глава на дипломатическата мисия на ЕС Ставрос Ламбринидис.

През декември миналата година по време на погребението на президента Джордж Буш старши /1989-1993 г./ стана ясно, че Държавният департамент е понижил статута, след като името на посланик Дейвид О'Съливан не беше споменато в съответния протоколен ред. Европейският външен министър Федерика Могерини отказа да коментира действията на американската администрация, заявявайки, че „тези промени не са приоритетни, за да бъдат коментирани на фона на големите геополитически предизвикателства, с които се сблъскваме в нашия регион и света“.

„Държавният секретар Майк Помпео е наредил на началника на протокола да предприеме съответните мерки за възстановяването“, се казва в съобщение на постоянното представителство на САЩ в ЕС.

Американският посланик в съюза Гордън Сондланд заяви, че ЕС е „изключително важна организация и един от най-ценните партньори на Америка в осигуряването на световната безопасност и процъфтяване“. По-рано в интервю за „Политико“ американският дипломат нарече ЕС „архаичен“, а ЕК - „откъсната от реалността“. /РИА „Новости“