САЩ забраняват пътуванията от Европа за 30 дни

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви мерки, които имат за цел да засилят икономиката, която се задъхва заради избухването на пандемията от коронавирус, като същевременно омаловажи ситуацията, съобщи АФП.

Той също обяви забрана за пътуване от Европа за 30 дни, която посочи, че това включва спиране на търговията. Докато президентът рекламираше силната американска икономика, той призова Конгреса "да предостави на американците незабавно данъчно облекчение на заплатите", за да помогне за противодействие на въздействието на епидемията, която смути бизнеса, особено в туристическата индустрия, и доведе до срив на Уолстрийт.

"Надявам се, че те ще разгледат това много сериозно", каза той в обръщение към нацията от Овалния кабинет.

Президентът на САЩ също така заяви, че ще инструктира Министерството на финансите да отложи плащането на данъци "за определени лица и предприятия, които са отрицателно засегнати" от епидемията, което според него ще внесе повече от 200 милиарда долара ликвидност в американската икономика.

Тръмп направи изявлението след като Уолстрийт претърпя още един ден на срив, а Дау Джоунс се срина, достигайки 20% под своя пик.

Президентът на САЩ разкритикува европейските правителства, че не са предприели бързи действия за ограничаване на пътуванията от Китай, и обяви, че от петък в полунощ всички пътувания от Европа - с изключение на Великобритания - ще бъдат спрени за един месец.

И „тези забрани не се отнасят само за огромното количество търговия и товари, но и за други неща“, каза той. "Всичко, което идва от Европа в САЩ, е това, което обсъждаме." Тръмп заяви, че ще възложи на администрацията „да упражнява наличните си правомощия за осигуряване на капитал и ликвидност на фирми, засегнати от коронавируса“. Тръмп поиска от Конгреса допълнителни 50 милиарда долара за плащане на инициативата.

Той също така призова застрахователните компании да се откажат от плащания за пациенти, които се лекуват от COVID-19.

Коронавирусът е заразил повече от 124 000 души по целия свят, след като избухна в Китай, уби 4500 души и се разпространи в повече от 100 страни. /БГНЕС