САЩ започнаха тестове на ваксина срещу коронавирус

Националният институт за алергиите и инфекциозните заболявания в Сиатъл обяви, че започват клиничните изпитания с хора на ваксина срещу коронавируса. Доброволците, участващи в експеримента, ще бъдат наблюдавани в течение на година.

За участието в теста са избрани 45 доброволци, на всеки от тях ще бъде поставена на два пъти ваксина с една и съща доза в интервал от 28 дни. Самите дози ще се различават и ще бъдат 25, 100 и 150 микрограма. Изследването ще оцени безопасността на ваксината и способността й да създава имунен отговор при пациентите, а също така ще бъде определена оптималната дозировка.

Ваксината, която се казва мРНК-1273, се разработва от Националния институт за алергиите и инфекциозните заболявания на САЩ (NIAID) съвместно с биотехнологичната компания Moderna, базирана в Кеймбридж, щат Масачузетс.

Учените отбелязват, че клиничните изпитания през първата фаза, които ще се проведат във Вашингтонския научноизследователски институт за здравето в Сиатъл, е едва началото на продължителен процес на проверка на сигурността и ефективността на препарата.

„Намирането на безопасна и ефективна ваксина за предотвратяването на заразяването с коронавирус е неотложен приоритет на общественото здравеопазване“, се казва в изявление на директора на NIAID Антъни Фаучи. /БГНЕС и РИА „Новости“