Съставът на новата Европейска комисия ще бъде гласуван на 27 ноември

Председателският съвет приключи процедурата по изслушването на тримата кандидати за европейски комисари. Европейският парламент ще гласува състава на новата Европейска комисия на 27 ноември, съобщи пресслужбата на ЕП.

Председателят на Европарламента Давид Сасоли заяви пред медиите, че през последните два месеца институцията е изпълнила своята демократична роля и е разгледала внимателно кандидатурите на всеки един от предложените еврокомисари.

„Изслушванията бяха обстойни и понякога трудни, но предоставиха възможност на депутатите да проверят по един прозрачен начин дали кандидатите за комисари са готови за бъдещата си работа. Днес ние приключихме окончателната оценка и сме готови да гласуваме целия колегиум на членове на Комисията следващата седмица”, заяви той.

През следващите пет години Европа ще бъде изправена пред много проблеми - от предоставянето на дългосрочни решения по миграцията и предоставянето на убежище до това да играе водеща роля в света в борбата с климатичните изменения. Това налага да има Европейска комисия, която е готова да действа по важните за европейците теми. Европейският парламент, който е избран пряко от европейските граждани, ще продължи да търси отговорност от Комисията и ще гарантира, че тя изпълнява обещанията си.

След анализ на писмата за оценка от отговорните комисии и препоръката на Съвета на председателите на комисии Председателският съвет обяви изслушванията за официално приключени.

Гласуването в Парламента ще се проведе на 27 ноември. /БГНЕС