Сътрудник на Асандж е бил арестуван в Еквадор

Сътрудник на Джулиан Асандж е бил арестуван в Еквадор, съобщава АФП. Министърката на вътрешните работи на южноамериканската страна обяви ареста, но не каза какво е името на задържания. Според Мария Паула Ромо, сътрудникът е "много близък до Асандж".

Според местен телевизионен канал става дума за Ола Бини - програмист, специализиращ в криптография и безопасност в киберпространството. Няма официално потвърждение, дали задържания наистина е Бини.

По-рано през деня сътрудникът беше посочен от властите в Еквадор като човек, опитващ се да дестабилизира правителството на Ленин Морено.

Обявеният от Еквадор арест идва след задържането на Джулиан Асандж в посолството на страната в Лондон. Полицаи влязоха в дипломатическата мисия с позволението на Еквадор и изведоха основателя на Уикилийкс, който избягваше арест от 2012 г.

Кито отне еквадорското гражданство на Асандж и отказа да продължи да му предоставя убежище, защото "редовно нарушавал условията за него".

Съединените щати обявиха, че австралиеца е обвинен в хакерска атака и заговор с осъдения бивш аналитик в разузнаването Челси Менинг./БГНЕС