Саудитска Арабия засажда 10 милиарда дървета за борба с климатичните промени

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд обяви в събота две големи инициативи за справяне с глобалните климатични промени. Според новинарския портал Akhbar al-Saudiya, престолонаследникът е одобрил градинарска програма за кралството, съгласно която през следващите десетилетия ще бъдат засадени 10 милиарда дървета. В същото време престолонаследникът възнамерява да стартира програмата "Зелен Близък изток" със съдействието на „братята араби", която предвижда засаждане на 40 милиарда дървета в целия регион, съобщава ТАСС.

„Като водещ световен производител на петрол, нашето кралство признава своя дял от отговорността да се справи с последиците от изменението на климата и се стреми да стане световен лидер в създаването на по-екологичен свят“, каза Мохамад бин Салман.

Според него, най-голямото екологично предизвикателство за региона е появата на пустини. "Годишните загуби от пясъчни бури са 13 милиарда долара, а замърсяването на въздуха с парникови газове доведе до 1,5-годишно намаляване на продължителността на живота в Саудитска Арабия", казва принцът. "Затова нашите усилия ще бъдат насочени към увеличаване на естествената растителна покривка, намаляване на въглеродните емисии. борба със замърсяването и деградацията на земите ".

Както Мохамад бин Салман посочи, саудитското кралство ще работи с други страни „за разработване на зелена пътна карта, която ще защити планетата“. Той подчерта, че изпълнението на стратегическата програма „Визия за Саудитска Арабия: 2030 г.“, приета през 2016 г., ще подобри качеството на живот на гражданите./ БГНЕС