Саудитците и Ирак отстояват твърдо изкопаемите горива

Саудитска Арабия и Ирак отстояха позицията си на преговорите за климата на ООН в неделя на фона на засиления натиск на страните да се постигне споразумение на COP28 в Дубай за премахване на изкопаемите горива. Остават по-малко от 48 часа преди официалния край на конференцията и председателят на COP28 Султан Ал Джабер покани министрите да дадат своите мнения в „маджлис“ – традиционна среща на арабските страни от Персийския залив, която се провежда в по-тесен кръг.

Докато Джабер свика срещата в опит да постигне компромис, предупреждавайки, че „провалът не е опция“, страните останаха твърдо на позициите си. Европейският съюз и тихоокеанските островни държави, застрашени от покачване на моретата, повториха призивите си за постепенно спиране на изкопаемите горива. Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, изрази своето противопоставяне срещу всякакво постепенно премахване или намаляване на изкопаемите горива, а ОПЕК призова членовете си да блокират всеки подобен език на COP28. Саудитски служител каза пред меджлиса на COP28, че „перспективите и опасенията“ на Рияд трябва да бъдат взети под внимание. „Политически подкрепените точки за насочване към конкретни енергийни сектори е нещо, което сме чували на много различни дискусии, но във всеки път науката, здравият разум и принципите надделяват“, добави той.

Иракски представител беше по-директен, като каза, че страната му е против всяко „споменаване (на) глобални секторни цели“, включително постепенно премахване или намаляване на изкопаемите горива. Учените казват, че светът трябва да прекрати използването на изкопаеми горива, които са отговорни за по-голямата част от емисиите на парникови газове, ако иска да ограничи затоплянето до 1,5 градуса по Целзий и да избегне най-катастрофалните климатични сценарии.

Трети проект на договореност, публикуван в петък, предлага различни начини за постепенно премахване на изкопаемите горива, но също така включва опция за избягване на проблема изцяло.

Маратон

Развиващите се страни обясняват, че не могат да се движат със същото темпо като развитите нации, които дължат богатството си на изгарянето на нефт, газ и въглища. В меджлиса представителят на Китай изтъкна, че действията в областта на климата са „маратон, а не спринт“. Според него развитите нации са пред останалите и трябва да помогнат на развиващите се страни, като предоставят средствата, необходими за техните енергийни преходи. Боливия осъди "лицемерието" на страните, които оказват натиск върху развиващия се свят по отношение на изменението на климата, докато разширяват собственото си производство на изкопаеми горива. Той посочи САЩ, Канада, Норвегия и Австралия. Застанал в средата на кръга, Джабер закри срещата, като призова страните да превърнат събитието в „маджлис, който прави промените“. „Сега сме в ендшпила“, каза той. „За да постигнем много балансирания, амбициозен резултат, от който се нуждаем, ние се нуждаем от вас да действате като носители на промяната. Той добави: "Надявам се, че няма да ме разочаровате."

Блокирането

Алдън Майер, старши сътрудник в климатичния мозъчен тръст E3G, каза, че Саудитска Арабия над 30 години блокира всяка конференция. По думите му очаква се силен натиск върху тях с аргумента: „Не бъдете последните, които ще взривят успеха на конференцията на страните“, каза той.

Едно силно споразумение също зависи от по-богатите нации, които обещават да предоставят финансова помощ, така че нововъзникващите нации да могат да инсталират повече слънчеви и вятърни технологии и да се адаптират към въздействието на изменението на климата. „Ето защо се нуждаем от пакет, който комбинира енергиен преход и достъп до енергия“, каза германският пратеник по климата Дженифър Морган.

Призивът на ООН и молитвата на папата

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш продължи да оказва натиск, като призова делегатите да се споразумеят за големи съкращения на емисиите и призова петролните и газовите компании да ръководят енергийния преход. „Призовавам компаниите за изкопаеми горива да използват своите огромни ресурси, за да водят революцията на възобновяемите енергийни източници“, каза той на форум в катарската столица Доха. „И призовавам световните лидери на COP28 в Дубай да се споразумеят за дълбоки съкращения на емисиите в съответствие с 1,5 градуса.“

На площад "Свети Петър" във Ватикана папа Франциск, който пропусна COP28 след пристъп на бронхит, инструктира последователите си да се молят за добър изход в Дубай. „Моля ви да се молите за нас, за да имаме добри резултати, за да защитим нашия общ дом и да защитим населението“, каза той по време на седмичните си публични молитви. /БГНЕС