Саутгейт: Ваксината е единственият изход от пандемията

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт заяви, че ваксинационната програма срещу коронавирус е „единственият изход“ от пандемията на фона на продължаващите притеснения относно ниския процент на играчи от Висшата лига, които са се ваксинирали.

Въпреки че няма официални данни, според информациите само седем от 20-те клуба в Премиършип имат над 50% напълно ваксинирани играчи в съставите си. Няколко от футболистите в състава на Саутгейт не са се ваксинирали преди съботната световна квалификация с Андора. Правителството призова играчите от Висшата лига да се ваксинират, като спортният министър Найджъл Хъдълстоун повтори посланието си тази седмица и Саутгейт ясно предпочита всичките му футболисти да са с ваксини.

Гарет Саутгейт.

Но той избра да не ги критикува публично, като вместо това повтори, че ваксинациите са най-добрият начин за слагане край на пандемията от коронавирус. „Всеки знае какво мисля по темата – единственият начин да излезем от пандемията е ваксинационната програма. Това беше важно“, каза той. Според информация в медиите, поне петима играчи от състава на „Трите лъва“ отказват да се ваксинират. Нападателят на Рома Тами Ейбрахам потвърди по-рано тази седмица, че се е ваксинирал, след като получи късна повиквателна за световните квалификации с Андора и Унгария.

Въпреки това, бившият съотборник на Ейбрахам в Челси Фикайо Томори, който сега играе за Милан, избра да не разкрива ваксинационния си статут, казвайки, че е „личен проблем“. Самият Саутгейт преди получи обиди за това, че се появи във видео, в което призовава хората да се ваксинират. Той сподели, че осъзнава, че темата е деликатна, но добави, че „все още не е чул алтернативно решение“. „Нашият лекар винаги е говорил с играчите през последната година и половина относно настоящата ситуация с инфекцията в страната. Той винаги обяснява ползите от ваксинацията в този контекст. Не можем да повлияем достатъчно през следващите 2-3 дни. Не можем да ваксинираме всички, например“, продължи Саутгейт.

След като изведе Англия до полуфиналите на Мондиал 2018 в Русия и до финала на Евро 2020, наставникът призна, че единствено и само спечелването на голям трофей ще задоволи очакванията. „Трите лъва“ са близо до гарантирането на класиране за Катар 2022 преди гостуването на Андора и домакинството на Унгария на „Уембли“ на 12 октомври. „В крайна сметка това, което ми хареса миналия месец в предишните квалификации беше отборът, нямаше „махмурлук“ по отношение на разочарованието и отпускане в поведението. Всички осъзнават, че сме близо до заветната цел. Намираме се на високо място в световната ранглиста на ФИФА и нашите резултати са постоянни. Искаме да стигнем една крачка по-далеч“, завърши Саутгейт.

Междувременно, сериозен пожар избухна край страничната линия на Националния стадион в Андора преди утрешната световна квалификация. Играчите на Англия бяха тренирали на съоръжението с капацитет 3300 седящи места три часа по-рано. От Sky Sports предадоха, че няма пострадали. /БГНЕС