Съветът на ЕС въвежда превантивни мерки срещу коронавируса

Съветът на ЕС въвежда от днес превантивни мерки за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус в европейските институции. Мерките влизат в сила незабавно.

С тези мерки се редуцира броя на срещите в сградата на Съвета в Брюксел, както и всички подготвителни заседания на работната група. Председателството на Съвета ще решава за всеки отделен случай кои заседания могат да се проведат и кои да се отложат, се посочва в изявлението.

Втората мярка е намаляване на броя на присъстващите на срещите, които могат да се проведат. Персоналът на Генералния секретариат на Съвета се приканва да ограничи, доколкото е възможно, вътрешните срещи, и да продължи стриктно да следва хигиенните мерки, препоръчани от здравните власти.

Освен това списъкът на зони с рестрикции за пътувания редовно трябва да се актуализира в светлината на последните решения на италианските власти.

Отговорните органи в Съвета на ЕС отчитат, че в момента вирусът присъства в повечето страни-членки на ЕС, включително в Белгия, и че това положение ще продължи. Генералният секретариат на ЕС каза в изявление, че ще следва протоколите, ако бъдат потвърдени нови случаи на коронавирусна инфекция между служителите и в сградите на институцията

Един от служителите на Съвета на Европейския съюз е заразен с коронавирус чрез „локално предаване“, което означава, че той не е пътувал до рисковите райони, а се е заразил в Белгия. Този човек е присъствал на среща с друг човек, който вече е бил заразен с COVID-19.

Хърватският посланик в ЕС Ирена Андраш реши да се изолира в рамките на 14 дни, след като присъства на среща със служител, позитивен на COVID-19.

Едно от европейските училища в Брюксел реши да затвори за най-малко два дни, след като родител бе заразен с коронавируса.

Първият случай в институциите на ЕС беше в Агенцията за отбрана. Вирусът е регистриран след завръщането му от работна мисия в Италия. /БГНЕС