Съюзник на Тръмп нарушил оръжейното ембарго срещу Либия

Един от шефовете на частна военна фирма и съюзник на бившия президент на САЩ Тръмп - Ерик Принс - наруши оръжейното ембарго на Обединените нации срещу Либия, установиха разследващите от ООН в доклад, подробно отразен от американските медии.

Поверителният доклад до Съвета за сигурност, получен от вестниците „Ню Йорк Таймс” и „Вашингтнон пост”, гласи, че през 2019 г. Принс е предоставил чуждестранни наемници и оръжия на Халифа Хафтар, който воюваше за свалянето на подкрепяното от ООН либийско правителство. Операцията на стойност 80 милиона долара включва планове за сформиране на ударен отряд за проследяване и убиване на либийски командири, противопоставящи се на Хафтар - включително някои, които също са били граждани на Европейския съюз, съобщи „Ню Йорк Таймс”. Репутацията на Принс, който е бивш командос и брат на министъра на образованието при Тръмп Бетси Девос, сериозно пострада като шеф на частната охранителна фирма „Блекуотър”, чиито наемници бяха обвинени в убийството на невъоръжени иракски цивилни в Багдад през 2007 г.

Четирима, които бяха осъдени, бяха помилвани от Тръмп миналата година.

Обвинението излага Принс на възможни санкции от страна на ООН, включително забрана за пътуване, пише „Ню Йорк Таймс”.

Принс не е сътрудничил на разследването на ООН и неговият адвокат отказа да коментира пред „Ню Йорк Таймс” развитието на нещата, добавя изданието.

Искане на AФП за коментар до базираната в Хонконг Frontier Services Group, в която Принс е член на борда и заместник-председател, остана без отговор.

Богатата на петрол Либия е разкъсвана от гражданска война, откато подкрепеното от НАТО въстание доведе до свалянето и убийството на диктатора Муамар Кадафи през 2011 г.

През последните години страната беше разделена между правителството на националното съгласие (ПНС) в Триполи и базираната в източната част администрация, подкрепяна от Хафтар, който е обвинен във военни престъпления.

Тогавашният президент Тръмп през 2019 г. похвали Хафтар човек за ролята му в "борбата с тероризма" в Либия. /БГНЕС

Категории:

Тагове: