СБ повиши прогнозата за растежа на БВП на България през 2021 г.

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на България се очаква да нарасне с 3,7% през 2021 г., съобщи Световната банка, като повиши прогнозата си от юни с 1,1 процента.

Прогнозата е икономиката на страната да се ускори до 3,8% през 2022 г., преди да се забави до 3,6% през 2023 г., посочва Световната банка в есенното издание за 2021 г. на своя доклад "Икономическа актуализация за Европа и Централна Азия".

Възстановяването до предкризисните нива вероятно ще се случи през 2022 г. В краткосрочен план най-големият риск за перспективите е бавният темп на ваксиниране срещу COVID-19 в България - най-бавният в ЕС до момента, отбеляза Световната банка.

"Друг ключов риск в краткосрочен план е политическата нестабилност. Страната се насочва към нов кръг от предсрочни избори през есента след предсрочните избори през април и юли 2021 г., които не успяха да излъчат управляващо мнозинство", добави Световната банка.

Миналия месец президентът на България Румен Радев насрочи предсрочни парламентарни избори за 14 ноември. Парламентарните избори ще се проведат заедно с президентските избори, за да се спестят време и средства, заяви тогава президентът.

След свиването с 4,2 % през 2020 г. икономическото възстановяване на България набра скорост през второто тримесечие на 2021 г., като растежът на БВП премина на положителна територия и достигна 9,6 % на годишна база. Основните двигатели на растежа включваха увеличение на износа с 20,3 % и забележимо нарастване на вътрешното търсене и ръста на инвестициите.

"Тъй като вносът се възстановяваше с по-бързи темпове от износа, салдото по текущата сметка премина на червено през втората половина на тази година и вероятно ще се задържи там в средносрочен план, свивайки се до -3,4% от БВП през 2023 г."

Докладът показа, че очакванията на Световната банка за инфлацията в България остават непроменени в сравнение с прогнозата, направена през юни. Предвижда се инфлацията на потребителските цени в страната да достигне 3,2% през тази година, след което да стигне до 3,3% и 3,4% съответно през 2022 г. и 2023 г.

През юли инфлацията се повиши до 3,0% на годишна база, което се дължеше главно на скока на цените на горивата. Въпреки това доходите на домакинствата нарастват по-бързо през второто полугодие - със 7,7% на годишна база, което се дължи най-вече на значителното увеличение на доходите от пенсии, се посочва в доклада.

"Това предполага реално нарастване на доходите през тази година, което ще стане по-изразено в бъдеще, поради базовите ефекти", посочва още Световната банка. /БГНЕС