Събев: Няма официален документ от Румъния с обяснение за задържаните рибари

„Все още не сме получили официален документ, с който да стане ясно на каква основа рибарите са били задържани. Разполагаме с неофициална информация, според която е повдигнато обвинение срещу тримата собственици на корабите, но липсва референция на базата на кое законодателство те са били задържани“. Това заяви служебният заместник-министър на земеделието Георги Събев след среща с представители на рибарската общност, предаде репортер на БГНЕС.


„Имаме информация за задържана суровина, рибни запаси. Добрата новина е, че капитаните на корабите са вече в България“, каза още Събев.

БГНЕС припомня, че двама рибари бяха задържани на 24 март в румънския град Констанца с мотива, че са бракониерствали и ловили непозволено акули. Според европейското законодателство те не са извършвали нарушение, такова е отчетено само според румънското законодателство. Досегашният анализ на ситуацията показва, че са ловили риба във води, които не са румънски. И досега няма официален акт от румънска страна за тяхното временно задържане и Агенцията по рибарство не е получила никакви официални документи за това. Рибарите вече са по домовете си, но техните кораби остават задържани на място. /БГНЕС