Сблъсъци с полицията по време на демонстрации в Париж в подкрепа на палестинците

Най-малко 22 000 души взеха участие в демонстрации, организирани във Франция в подкрепа на народа на Палестина, съобщи АФП, позовавайки се на данни от вътрешното министерство на страната.

Според министерството, в Париж, където пропалестинската демонстрация е беля забранена, около 3 500 души са участвали в акции в различни квартали на града. Прояви в подкрепа на Палестина са се провели и в Страсбург, Марсилия, Бордо, Лил, които, за разлика от столицата, са били разрешени от местните власти. Според полицейските оценки в регионите не са регистрирани сериозни инциденти.

Според френския вътрешен министър Жералд Дарманен, във Франция са задържани 51 души за нарушаване на реда, 44 от които в Париж. "Законът трябва да бъде спазен от всички", подчерта министърът, отбелязвайки усилията на полицията и жандармерията за потушаване на незаконните демонстрации в столицата. „Благодаря на цялата полиция и жандармерията, включително 4200 служители на реда, мобилизирани в Париж“, написа Дарманен в профила си в Туитър. „Трябваше да действат в трудна ситуация, един от тях беше ранен“, каза той.

Незаконната демонстрация в подкрепа на палестинския народ, започнала следобед в 18-ти квартал на столицата, бързо се превърна в конфронтация между участниците и полицията. Префектурата в Париж предупреди предварително, че незабавно ще предотвратят срещата на групите. На свой ред организаторите на акцията обявиха, че няма да отменят демонстрацията.

В столицата по време на демонстрацията групи агресивно настроени протестиращи с маски и качулки изгаряха кофи за боклук и хвърляха камъни по полицията. В отговор силите за сигурност използваха сълзотворен газ и водни оръдия.

В четвъртък вътрешният министър нареди да се забрани демонстрацията в Париж, която организаторите възнамеряваха да проведат на фона на нарастващото напрежение в Близкия Изток. Дарманен припомни, че подобни действия предизвикаха бунтове през 2014 г. и призова регионалните префекти да бъдат бдителни. Административният съд на столицата нарече това решение легитимно. / БГНЕС

Париж / Франция