Сблъсъци с полицията в Росенец

Иво Мирчев от Демократична България бе арестуван и отведен от полицията, след като протестиращите привърженици на Демократична България се опитаха да пробият полицейския кордон, предаде кореспондентът на БГНЕС. Христо Иванов също попадна в схватка с полицията и за кратко беше задържан.

Ситуацията ескалира и част от протестиращите успяха да преминат през кордона. След няколко опита за преминаване, повечето от протестиращите успяха да пробият полицейския кордон и да стигнат до плажа на 'Росенец".

Съставени са протоколи на задържаните и след това са освободени, съобщи вътрешният министър Младен Маринов на брифинг в София.

Рано сутринта симпатизанти на ДПС и съмишленици на Христо Иванов от „Демократична България” се събраха в парк „Росенец”, разделени от полицейски кордон.

Привържениците на ДПС пристигнаха с автобуси и коли по пътя за парк „Росенец” в подкрепа на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. По-късно пристигнаха протестиращи, предвождани от Христо Иванов от „Демократична България”, които искаха да проведат протеста си като масово плажуване в „Росенец”, но не бяха допуснати от жандармерията. Впоследствие Христов Иванов отиде пред общината в Бургас, където се срещна с кмета Димитър Николов. От своя страна кметът определи като грешка действията на полицията за това, че са спрели достъпа на български граждани до плажа в Росенец. След тези думи на кмета, всички протестиращи, които се бяха събрали пред общината в Бургас тръгнаха отново към Росенец.

Междувременно привърженици на ДПС не допуснаха на протест българските граждани, които искат да плажуват в парка „Росенец”. На пристанището пристигна катамаран, който бе избутан навътре във водата от симпатизантите на ДПС. Хората от лодките, които искат да плажуват казват: Няма частно пристанище и развяваха българското знаме.

При пристигането си в парк Росенец кметът на Бургас каза, че първият протест е бил на Христо Иванов, после в ОДМВР е дошло заявление за втори протест. Поисках от комисар Сотиров-директор на ОДМВР-Бургас, да осигури достъп на гражданите до пътя. Грешка е органите на МВР да не допускат гражданите. С недопускането на граждани се създава по-голямо напрежение, добави кметът. До плажа по този път не може да се стигне, защото има частен имот, уточни още Николов. Протестиращите, които искаха да стигнат до плажа в Росенец се опитаха да преминат през полицейския кордон, но се стигна до сблъсъци с полицията, които отново не ги допуснаха. Впоследствие имаше арести на няколко от протестиращите, на които са съставени протоколи и впоследствие освободени. .....................................

Междувременно директорът на ОДМВР-Бургас Радослав Сотиров подаде оставка, след като тази сутрин кметът на Бургас Димитър Николов определи като грешка действията на полицията, които не допускаха гражданите до плажа. Министър-председателят Бойко Борисов пък призова изпълняващият длъжността в момента началник на Националната служба за охрана да свика незабавно, още днес, комисията по член 23 от Закона за НСО, която преценява нуждата и обхвата на охранявани лица по смисъла на Закона за НСО. Премиерът разпореди главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да участват в заседанието днес. Освен това премиерът Бойко Борисов настоява главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да гласуват „за“ свалянето на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски се отказват от охраната си от НСО. Това потвърди Радослав Ревански, кмет на Белица, който е на протеста в подкрепа на Доган в Росенец. /БГНЕС