Сблъсък на ценности на днешните президентски избори в Полша

Поляците гласуват днес за президент – от този избор зависи дали ще бъде ограничена властта на националистическото правителство във Варшава.

Настоящият президент Анджей Дуда е съюзник на управляващата партия „Право и справедливост” (PiS) и ако той загуби, опозицията може да направи сериозна промяна в полската политика.

Най-сериозният му съперник е либералният, дясноцентристки кмет на Варшава Рафал Тшасковски, който е кандидат на водещата опозиционна партия „Гражданска платформа“.

В надпреварата участват 11 кандидати, а прогнозите са, че след гласуването днес след две седмици ще има балотаж, тъй като едва ли някой от кандидатите ще успее да спечели 50% от гласовете.

Изборите се следят внимателно от цяла Европа, тъй като партията „Право и справедливост” на г-н Дуда често влиза в конфликт с ЕС заради противоречивите си реформи в съдебната система и медиите.

Когато президентът Дуда този месец осъди подкрепата за правата на ЛГБТ като "идеология", по-разрушителна от комунизма, заместник-председателят на Европейската комисия Вера Журова заяви, че е "наистина тъжно", когато европейски политици на висока длъжност "решат да използват малцинствата за потенциални политически придобивки".

Основният конкурент на настоящия президент Тшасковски обеща да поправи отношенията между Брюксел и Варшава.

Сред останалите кандидати за президент се открояват журналистът Шимон Холовня, Владислав Кошиняк Камиш - лидер на Полската селска партия, Кшищоф Босак от партията Конфедерация „Свобода и независимост“ и кандидатът на левите сили Роберт Бедрон.

Президентът на Полша има право на вето върху законите. Ако следващият президент го използва срещу управляващата партия, тя няма да има необходимото мнозинство в парламента, за да го отмени.

Кой ще спечели?

Ако Анджей Дуда получи 50% от гласовете в неделя, той ще спечели - но едва ли ще постигне това. Ако кметът на Варшава привлече подкрепата, която предвиждат социолозите /около 30% от гласовете/, тогава той ще участва в балотажа, което в момента се оценява като най-вероятен резултат от днешния вот./БГНЕС, Би Би Си, ТАСС