Сблъсъкът на романтици и концептуалисти в изложбата на Свилен Стефанов

Изложбата „Романтиците обичат концептуализма“ на художника и преподавател в Националната художествена академия беше открита в Софийската градска художествена галерия.

Авторът й Свилен Стефанов каза пред БГНЕС, че романтиците, които обичат концептуализма са почти всички хора, защото експресията на романтизма е в сърцето на всеки един човек.

„От друга страна имаме и доминираща теза, която е концептуалистката, която принципно е рационализираща. И аз съм смесил тези две неща в една изложба. Някъде романтиците погребват концептуалистите, другаде концептуалистите правят други неща. Това е умишлена неяснота. Не искам да кажа нищо смислено, нищо, което може да се изведе като аксиома от тази изложба“, заяви той и добави, че както животът е пъстър, така и разказът за романтиците и концептуалистите е такъв.

„Ние сме смес от рационалности и емоции“, убеден е той и признава, че се причислява и към двете категории и затова той е мистификатор по думите на Десислава Зафирова, която е написала текста в каталога на изложбата.

Живописецът обясни, че концептуализмът е начин на мислене и той може да се подпъхне във всяка една материя.

„Посланието на изложбата е пълната свобода по отношение на изразяването и търсенето, от една страна на картината в нейната живописна самодостатъчност, а от друга има много скрити смисли, които могат да бъдат открити от човека. Има много неща, които подсказват някои неща, но не ги извеждат до края, няма разказ, който да има увод, изложение, заключение, а по-скоро става въпрос за някои неща, които съществуват едновременно, както в самия живот“, поясни той.

Експозицията включва над 30 платна, които не са показвани до момента и могат да бъдат видени в СГХГ до 6 декември. /БГНЕС