Сблъсъци между полицията и протестиращи в Северно Косово

Полицията използва сълзотворен газ по време на сблъсъци с етнически сърби, които протестираха с искане за изтегляне на служителите на реда от Северно Косово, както и за назначаване на нови кметове.


Етническото сръбско малцинство в Косово бойкотира проведените миналия месец избори в северната част на страната, което позволи на етническите албанци да поемат контрола над местните общини въпреки малката избирателна активност от под 3,5 %.

Миналата седмица премиерът на Косово Албин Курти продължи да назначава кметовете, противопоставяйки се на призивите на Европейския съюз и Съединените щати, които подкрепят независимостта на територията от Сърбия през 2008 г., съобщи АФП

Рано в понеделник група сърби се събраха пред сградата на общината в северния град Звечан, населен със сръбско мнозинство, и се опитаха да влязат в сградата.

Полицията е отговорила със сълзотворен газ и веднага ги е отблъснала.

Косовската полиция съобщи, че "организирани" демонстранти са хвърлили сълзотворен газ и в Звечан, след като са се събрали пред три кметства в Северно Косово, където живеят много етнически сърби, останали верни на Белград и отхвърлящи независимостта на Косово.

Протестиращите са използвали насилие, хвърляли са балони със сълзотворен газ и се опитали да преминат през кордоните за сигурност и да влязат насилствено в сградата на общината, се казва в изявление на косовската полиция.

"Полицията беше принудена да използва законни средства, като (лютив) спрей, за да спре протестиращите и да овладее ситуацията."

Сърбите настояват косовските полицейски сили, чието присъствие в Северно Косово винаги предизвиква спорове, незабавно да се оттеглят, както и етническите албански кметове, които те не смятат за свои истински представители.

Водените от НАТО мироопазващи сили в Косово КФОР са позиционирани между полицията и протестиращите, а около 50 войници от Полша и Унгария в пълно снаряжение за борба с безредиците са разположени около сградата на община Звечан, съобщи журналист от АФП.

От КФОР заявиха, че са засилили присъствието си в Северно Косово след последните събития, и призоваха Белград и Прищина да започнат диалог под ръководството на ЕС за намаляване на напрежението.

"Призоваваме всички страни да се въздържат от действия, които биха могли да разпалят напрежението или да предизвикат ескалация", се казва в изявление на КФОР.


Местните медии съобщиха, че западните дипломати от т.нар. квинта – САЩ, Германия, Обединеното кралство, Италия и Франция, са призовали кметовете на етническите албанци на среща в столицата Прищина в опит да намалят напрежението.

Протестиращите пред община Звечан са поставили знаме на Сърбия на брониран автомобил на специалните части на косовската полиция, а на друг са изписали със спрей четири "С", съобщи косовският сайт „Коха“.

Със спрей е напръскан и бронирана автомобил на КФОР.

Командирът на частта на КФОР, разположена пред община Звечан, се е съгласил с председателя на Сръбската листа Горан Ракич двете бронирани машини на специалната полицейска част да бъдат премахнати. Но протестиращите отказват да си тръгна, за да разчистят пътя. Преговорите продължават, пише още изданието.

Ракич заяви, че гражданите ще останат там, докато специалните полицейски части не напуснат и на новия кмет Измир Зекири не бъде позволено да влезе в сградата на община Звечан.

Засилено присъствие на войници от КФОР има пред сградите на общините Северна Митровица, Лепосавич, Звечан и Зубин-Поток.

По периметъра на обектите на общината са поставени и телени заграждения.

За понеделник са обявени протести в четири общини в северната част на Косово: Северна Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин-Поток.

Представителите на Сръбската листа разговаряха с членове на косовската полиция. Те бяха помолени да освободят община Лепосавич, така че „служителите да могат да се върнат в общината“.

В Зубин-Поток седем бронирани автомобила на КФОР са пристигнали пред сградата на общината, а някои от членовете на КФОР са влезли в сградата. /БГНЕС