Сделка на Австралия със САЩ за ядрени подводници вбеси Европа

Изненадващото решение на Австралия да отмени огромна сделка за подводници в полза на атомни подводници от САЩ вбеси Европа и в частност, Франция.

Външният министър на Франция изрази гнева си заради от факта, съобщи АФП.

"Това наистина е удар в гърба. Бяхме установили отношения на доверие с Австралия, това доверие беше предадено", каза Жан-Ив Льо Дриан пред радио France Info.

"Днес съм много ядосан и огорчен ... Това не е нещо, което съюзниците си правят един на друг", каза той. „Това внезапно и непредвидимо решение много напомня какво би направил г-н Тръмп“, добави Льо Дриан, припомняйки стила на действие на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Американският президент Джо Байдън обяви в сряда нов пакт за отбрана с Австралия и Великобритания, който ще позволи на Канбера да получи подводници с ядрени реактори, привилегия, запазена за няколко американски съюзници.

Този ход подчертава нарастващата загриженост относно нарастващото влияние на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, където Франция също се стреми да защити своите интереси, които включват отвъдморските територии на Нова Каледония.

Министърът на отбраната Флоранс Парли нарече обрата в австралийската позиция „много лоша новина по отношение на спазването на думата“, като добави, че Франция е „наясно как САЩ се отнасят със своите съюзници“.

"По отношение на геополитиката и международните отношения това е сериозно", каза тя пред радио RFI.

На ЕС не е било съобщено предварително за новото военно партньорство между Съединените щати, Великобритания и Австралия, заяви говорител в четвъртък, подклаждайки страховете, че Вашингтон ще загърби Европа, съобщи АФП.

Лидерите на трите държави огласиха алианса, който се разглежда като ход за противодействие на нарастващата мощ на Китай.

Споразумението за предоставяне на ядрен подводен флот на Австралия предизвика раздразнение във Франция, тъй като то отмени договорена преди това от Париж сделка за няколко милиарда долара с Канбера.

„ЕС не беше информиран за този проект или за тази инициатива и ние сме в контакт със споменатите партньори, за да разберем повече“, каза говорителят на Европейската комисия Петер Стано. "И ние, разбира се, ще трябва да обсъдим това в рамките на ЕС с нашите държави-членки, за да преценим последиците."

Втори говорител Дана Спинант настоя, че новият съюз няма да има "никакво въздействие" върху отношенията с трите държави.

Американският президент Джо Байдън, австралийският премиер Скот Морисън и британският му колега Борис Джонсън представиха новия алианс, наречен АUKUS, точно когато ЕС се подготви да представи подробности за собствената си индо-тихоокеанска стратегия в четвъртък.

Блокът от 27 държави се стреми да засили връзките в региона, което според него е от „първостепенно стратегическо значение за интересите на ЕС“.

Брюксел заяви през април, че стратегията може да включва засилване на европейското военноморско присъствие в Индо-Тихоокеанския регион. Мнозина в Европа бяха обезпокоени от начина, по който САЩ се изтеглиха от Афганистан, критиците обвиниха Байдън, че е държал съюзниците встрани от взимането на решението.

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс заяви в четвъртък, че Великобритания няма намерение да действа враждебно към французите, но приема разочарованието им от решението на Австралия да отмени споразумения с Париж за подводници.

Уолъс каза пред телевизия Би Би Си: „Разбирам разочарованието на Франция ... австралийците взеха решение, че искат да направят промяна. Ние не залагахме на това, но като близък съюзник, когато австралийците се приближиха до нас, разбира се, ние ще го обмислим. Разбирам разочарованието на Франция от това."

Отделно Уолъс каза пред Sky News, че Франция остава един от най-близките военни съюзници на Великобритания, добавяйки: „Нямаме намерение да правим нищо, за да антагонизираме французите“.

Американският президент Джо Байдън, британският премиер Борис Джонсън и неговият австралийски колега Скот Морисън обявиха новия отбранителен пакт в сряда вечерта. Обврзването демонстрира загрижеността на Вашингтон от нарастващото влияние на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, където Франция също има интереси, включително отвъдморски територии.

Уолъс каза, че решението на Австралия има смисъл предвид мащаба и скоростта на китайските военни разходи за флота и военновъздушните сили на Пекин.

„Правилно е Великобритания, заедно с други съюзници, като Австралия, да се застъпи за системата, основана на правила и международното право“, каза той пред Би Би Си. Дипломатическите връзки между Лондон и Пекин бяха обтегнати, особено поради опасенията за авторитарни репресии в бившата британска колония Хонконг. Тази седмица на китайския посланик в Лондон беше забранено да говори пред депутати в парламента, след като Китай наложи санкции на критични британски депутати.

Пекин осъди новия съюз на САЩ с Австралия и Великобритания, според който Канбера ще придобие ядрена подводна технология, като "изключително безотговорна" заплаха за регионалната стабилност, съобщи АФП.

Споразумението "сериозно подкопава регионалния мир и стабилност и засилва надпреварата във въоръжаването", каза говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян на редовен брифинг за пресата./БГНЕС