Сделката за F-16 лети към пленарна зала

Комисията по отбрана подкрепи ратификацията на договорите за F-16, предаде репортер на БГНЕС.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа миналата седмица договорите за закупуване на осем самолета F-16 въз основа на Решение на МС, взето ден преди това. Съгласно конституцията и редът на Закона за международните договори на България, за да влязат в сила тези договори, следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

Общата стойност на четирите договора е 1,256 млрд. долара. С тях се договаря доставката от Правителството на САЩ за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение.

Пред депутатите в Комисия по отбраната днес, военният министър каза, че изграждането на необходимата инфраструктурата в авиобазата, където ще оперират самолетите F-16, е изцяло отговорност на българската държава и следва да бъде завършена преди доставката на самолетите и съответното оборудване за тяхната експлоатация. Той посочи, че сроковете за доставка на самолетите са ориентировъчни.

Като според проектодоговора и при условие, че договорът за самолетите бъде подписан и финансиран до 31 юли 2019 г., първите два самолета – 1 боен и 1 учебно-боен ще бъдат доставени в средата на 2023 г. Следващите 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а последните два самолета - отново 1 боен и 1 учебно-боен, които ще бъдат използвани за обучение на наш летателен и инженерно-технически състав в САЩ през това време, ще бъдат доставени през първото тримесечие на 2024 година, заяви Каракачанов. /БГНЕС