Сделката за зърно в Украйна е удължена

Споразумението, което позволява на Украйна да изнася зърно през Черно море, ще бъде продължено "при сегашните условия", заяви високопоставен турски служител пред АФП.

"Споразумението ще остане в сила при сегашните условия за четири месеца", заяви служителят при условие на анонимност.

Украйна е един от най-големите производители на зърно в света, а нахлуването на Русия в страната блокира 20 млн. тона зърно в пристанищата ѝ, преди ООН и Турция да сключат споразумението през юли.

Служителят заяви пред АФП, че споразумението ще бъде в сила "120 дни, като се имат предвид зимните условия", като добави, че след зимния сезон може да има "нови договорености".

Международен източник, близък до преговорите, също потвърди пред АФП, че заинтересованите страни са се съгласили да удължат срока на споразумението.

В сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на пресконференция по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия: "Аз съм на мнение, че тя (сделката) ще продължи. Няма никакъв проблем."

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също коментира сделката в своя Туитър акаунт.

„Сделката за зърно ще бъде удължена с 120 дни. Украйна, заедно с ООН и Турция, направи важно решение в битката срещу глобалната продоволствена криза. Очакваме официално потвърждение от Турция и ООН“, написа той.

Същото направи и ръководителят на ООН Антониу Гутериш.

„Приветствам решението за удължаване на инициативата за износ на зърно през Черно море“, написа той в Туитър. /БГНЕС