Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“ до партиите: Реагирайте срещу прокремълското поведение на Радев

Призоваваме ви да реагирате категорично срещу прокремълското поведение на президента Радев. Не ставайте с мълчанието си съучастници на съучастника, който публично се подиграва с безсилието ви да формирате евроатлантическо мнозинство. Това се казва в обръщение на Сдружението „Достойнство, отговорност, морал“ до ръководствата на политическите партии, които са декларирали позиция срещу кремълската агресия срещу Украйна.

Повече от година украинският народ оказва героична съпротива срещу бруталната агресия на режима на един вманиачен диктатор, обвинен от Международния наказателен съд за извършване на военни престъпления. В непосредствена близост до нашата граница, престъпният кремълски режим нападна една суверенна държава, изби и осакати над 100 хиляди мирни украински граждани, и прокуди над четири милиона, предимно жени, деца и възрастни хора от домовете им. Вероломното нахлуване в една суверенна съседна държава в центъра на Европа няма аналог от Втората световна война до днес, заявяват от сдружението.

Правото на по-голямата държава да погазва международното право е опасен прецедент, който е пряка заплаха за националната сигурност на нашата държава, която е в непосредствена близост с агресора. Нещо повече - България е обявена за вражеска държава от режима в Кремъл. На т.н. „миротворци“, които ни призовават за неутралитет, трябва да припомним, че опитите за мир с Хитлер запалиха Втората световна война, а мирът беше постигнат след неговия разгром. Историческият опит показва, че компромисите с терористи и насилници само ги окуражават за нови агресии и са обречени на провал.

Има една формула за мир и тя е безусловната победа на Украйна срещу агресора. Ако днес ние не подкрепим с оръжие Украйна, чиито войни проливат кръвта си не само за своята свобода, а и за нас и за всички европейци, утре може да ни се наложи да проливаме кръв на наша територия.

В този смисъл изявлението на Румен Радев, че той и неговото правителство няма да предоставят военна помощ на Украйна е в разрез с българския национален интерес. Това изявление е в противоречие с решението на Народното събрание. С това свое изявление той става съучастник на режима на Путин.

Призоваваме ви да реагирате категорично срещу прокремълското поведение на президента Радев. Не ставайте с мълчанието си съучастници на съучастника, който публично се подиграва с безсилието ви да формирате евроатлантическо мнозинство. Политиката на предизборно снишаван, следизборно ослушване и на поставяне на дребните партийни сметки над националните приоритети, е заплаха за националната ни сигурност и парламентарната система. Тази политика ни дискредитира пред нашите партньори от ЕС и НАТО, като двойни играчи, посочват от сдружението.

С липсата на ваша твърда позиция като лидери на партиите, които представляват евроатлантическото мнозинство на българските избиратели, вие предоставяте служебно властта в ръцете на една прокремълска клика.

Заемете ясна позиция за незабавно предоставяне на несимволична военна помощ и за директен износ на оръжие за Украйна, заявяват още от сдружението „Достойнство, отговорност, морал“. /БГНЕС