Сдружение строи Център за деца с онкохематологични заболявания в с. Опицвет

Благотворителна инициатива събира средства за довършване на възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания. „Красота с Кауза“ събра в НДК професионални гримьори, ученици на школа по грим от цяла България, предаде репортер на БГНЕС.

Центърът е в костинбродското село Опицвет. На площ от 3 декара Сдружението на родители на деца с онкохематологични заболявания ще построи 7 къщички, административна сграда с кухня, столова, конферентна зала, зали за занимание с децата, детски площадки, спортна площадка, басейн.

Центърът трябва да заработи в средата на тази година. За окончателното довършване са необходими между 50 000 и 100 000 лева.

Капацитетът на центъра ще бъде общо за 40 души. Деца и техните родители ще получават основно психологическа помощ. Доброволци ще се грижат безвъзмездно за психическото и физическото възстановяване.

Ще се работи по различни програми с различни групи. Нашата идея е центърът да се ползва от децата и техните родители за възстановяване по време и след химиотерапия. Ще помагаме и на семейства, загубили детето си в битката с рака, разказа за БГНЕС Маргарита Борисова от „Сдружение деца с онкохематологични заболявания“.

От сдружението уточняват още, че им предстои да станат пълноправни членове на Международната конфедерация на организациите на родители на деца, болни от рак, и се надяват да посрещат и деца от други държави, а нашите да могат да пътуват по света и да се срещат с връстници със същата съдба.

Министерството на здравеопазването подкрепя всички кампании, които могат да помогнат за това нашите деца да се чувстват по-добре. Ние като министерство се опитваме лечението на тези деца да се извършва при най-добрите условия и правила, да няма никакви административни пречки за родителите, заяви ресорният заместник-министър Жени Начева.

Кампанията „Красота с Кауза“ е посветена и на Международния ден на децата, болни от рак, който се отбелязва в над 90 държави по целия свят. /БГНЕС