Съдът на ЕС: ЕК има свободата на действие за безвизовия режим на американците

Безвизовият достъп на американците до Европа е на по-стабилен терен, след като върховният съд на ЕС постанови, че Брюксел не трябва да отговаря реципрочно на Вашингтон, който дискриминира някои европейци, посещаващи САЩ.

Съдът на Европейския съюз (СЕС) заяви, че Европейската комисия не е длъжна автоматично да преустанови премахването на визите, тъй като има "политическа свобода" да реши дали да го направи или не.

СЕС отхвърли аргумента на Европейския парламент, че Съединените щати, които не допускат граждани от няколко държави от ЕС до собствената си програма за безвизово пътуване, трябва автоматично да предизвикат ответни мерки от страна на ЕС.

Комисията "не може да бъде обвинена в бездействие", заяви съдът.

Европейският съюз твърди, че всички граждани от 27-те му държави членки трябва да бъдат третирани еднакво, когато пътуват извън блока.

Понастоящем Съединените щати освобождават от визови изисквания всички граждани на ЕС, които правят кратки посещения до 90 дни - с изключение на тези от България, Кипър и Румъния.

Преди Вашингтон изискваше визи и от гражданите на Хърватия, но преди две години тази страна беше включена в програмата на САЩ за безвизово пътуване.

Европейският съюз позволява на американците да влизат без визи за срок до 90 дни.

Въпреки че в правото на ЕС се поддържа принципът, че само онези държави извън ЕС, които предоставят безвизово влизане на "всички граждани на държавите - членки на ЕС, могат да се възползват от такова освобождаване за собствените си граждани", няма автоматично задействане, заяви Съдът на ЕС.

Комисията има свобода на действие да реши дали такава реципрочност "е оправдана", постанови той.

Според Съда на ЕС при преценката ѝ трябва да се вземат предвид "последиците" от въвеждането на реципрочно визово изискване - важен фактор, като се има предвид търговската и икономическата мощ на Съединените щати и тесните политически връзки с ЕС.

ESTA и ETIAS

За повечето европейци посещението в Съединените щати означава получаване на ESTA - електронна система за разрешаване на пътувания - която служи за проверка на лицата, отговарящи на изискванията за безвизов режим при влизане.

Европейският съюз планира догодина да въведе подобна система, наречена ETIAS (Европейска система за информация и разрешение за пътуване), която американците и други граждани, които нямат нужда от виза, ще трябва да получат преди да се качат на борда.

Както Вашингтон, така и Брюксел твърдят, че тези разрешения за проверка преди пътуване не представляват визи, въпреки че оценяват кандидатите по критериите за влизане, както е при визите.

Заявлението ESTA струва 21 долара и ако бъде получено, обикновено е валидно за две години. Очаква се заявлението за ETIAS да струва около седем евро (7,50 долара) и да е валидно за три години.

Според Европейската туристическа комисия (ETC), организация с нестопанска цел, която насърчава европейския туризъм, миналата година американците са представлявали пет процента от пристигащите туристи на дълги разстояния в целия регион на Европа - който включва ЕС и страните извън ЕС, Турция и Великобритания - или около 28 милиона посещения.

Най-предпочитаните дестинации за туристи на дълги разстояния са Турция, Франция, Испания и Великобритания, съобщи ETC. /БГНЕС