Съдът в Ню Йорк отмени присъдата за сексуално насилие на Харви Уайнстийн

Най-висшият съд на Ню Йорк отмени присъдата на холивудския продуцент Харви Уайнстийн от 2020 г. по обвинения в сексуални престъпления и разпореди нов процес.


В решението си в състав 4-3 съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът, включително допускането на показанията на жени, които не са били част от обвиненията срещу него. "Решението се отменя и се разпорежда нов процес", се казва в решението, предаде АФП.

През февруари 2020 г. 72-годишният Уайнстийн беше признат за виновен от съд в Ню Йорк за изнасилване и сексуално посегателство, а по-късно беше осъден на 23 години затвор.

Впоследствие той е признат за виновен и осъден от съд в Лос Анджелис на още 16 години затвор за изнасилване на жена в хотелска стая в Бевърли Хилс.

През 2017 г. срещу продуцента, носител на "Оскар", избухнаха бомбени обвинения, които поставиха началото на движението #MeToo и проправиха пътя на стотици жени да се борят срещу сексуалното насилие на работното място.

"С днешното си решение този съд продължава да осуетява стабилните постижения, за които оцелелите от сексуално насилие се бориха в нашата наказателноправна система", заяви един от съдиите, изразили несъгласие с решението. /БГНЕС