Съдът в САЩ ограничава достъпа до хапчета за аборт

Федерален апелативен съд на САЩ наложи ограничения върху широко използвано хапче за аборт, но решението ще остане в сила, докато Върховният съд реши дали да разгледа случая.


Решението на тричленен състав на Пети окръжен апелативен съд със седалище в Ню Орлиънс ограничава употребата на мифепристон до първите седем седмици от бременността, вместо до 10, и забранява разпространението му по пощата.

Той изисква също хапчето за аборт, което е причина за повече от половината от абортите в Съединените щати, да бъде предписано от лекар.

Въпреки решението на състава от консервативни съдии, двама от които са назначени от бившия президент Доналд Тръмп, а един - от бившия президент Джордж Буш-младши, лекарството засега ще остане на пазара.

Групите против абортите се стремят да забранят мифепристона, твърдейки, че въпреки дългогодишното му използване, той е опасен. Случаят е най-новата схватка в битката за репродуктивните права в Съединените щати.

Апелативният съд заяви, че Агенцията по храните и лекарствата (FDA), която одобри хапчето за аборт през 2000 г. и го направи по-достъпно през 2016 г., "не е успяла да отговори на няколко важни опасения относно това дали лекарството ще бъде безопасно за жените, които го използват".

По време на изслушване през май тримата съдии се противопоставиха на аргументите на правителството, че решението дали да се разреши употребата на мифепристон трябва да бъде предоставено на FDA.

Делото е свързано с решение на консервативен съдия от Окръжния съд на САЩ в Тексас, с което мифепристонът е бил забранен.

Пети окръжен съд блокира забраната на хапчето за аборт, но наложи ограничения на достъпа, след което щафетата беше предадена на Върховния съд, където консерваторите имат мнозинство от 6:3 гласа.

Върховният съд запази временно достъпа до мифепристон, като замрази решенията на по-долните съдилища и върна делото в Пети окръжен съд, чието последно решение също ще остане в сила, докато най-висшата съдебна инстанция в страната реши дали ще разгледа делото.


Това ще бъде най-значимото дело за аборт, което ще достигне до деветчленния Върховен съд, откакто той отмени конституционното право на процедурата през юни миналата година.

Оттогава насам около 20 щата, предимно в Юга и Средния Запад, забраниха абортите изцяло или ограничиха достъпа до тях, докато други, предимно по крайбрежието, предприеха мерки за тяхната защита.

Образцова безопасност'

В отговор на решението на Пети съдебен окръг Центърът за репродуктивни права заяви, че има "научно съгласие относно образцовата безопасност и ефикасност на мифепристон.

"Медикаментозният аборт се използва при повече от половината от всички аборти в САЩ и налагането на остарели, ненаучни ограничения ще навреди на милиони от най-уязвимите бременни в САЩ", заяви той.

Кейти Даниел, директор по щатската политика на групата против абортите Susan B. Anthony Pro-Life America, приветства решението на съда.

"Агенцията за контрол на храните и лекарствата пренебрегна науката и собствените си правила, когато подпечата безразсъдната схема на демократите за аборти по пощата", каза Даниел.

"Няма да се успокоим, докато FDA и насочената към печалба индустрия за аборти не бъдат подведени под отговорност за страданията, които са причинили на жените и момичетата, както и за смъртта на безброй неродени деца", каза тя.

По оценки на FDA, откакто е одобрен през 2000 г., мифепристон е използван от 5,6 милиона американки за прекъсване на бременност. /БГНЕС