СДВР проверява сигналите за полицейско насилие над протестиращи

СДВР проверява сигналите за полицейски произвол. Това обяви на извънреден брифинг директорът на СДВР Георги Хаджиев, предаде репортер на БГНЕС.

Проверките ще завършат в рамките на 1 месец. „При констатирани дисциплинарни нарушения от страна на служителите, ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност”, категоричен е директорът на СДВР, който увери, че данни от проверките ще бъдат изнесени пред обществеността веднага щом приключат.

Хаджиев допълни, че Димитър Педев, който се оплака от полицейско насилие и е настанен в УМБАЛСМ "Пирогов", не е бит под колоните на Министерския съвет, а е арестуван в района на Орлов мост.

Повдигнато му е обвинение. "То е за непристойно поведение и изключително грубо отношение и обиди към полицаи, както и към други граждани", каза той.

Първоначално Димитър Педев бил задържан в столичното Първо районно управление. Там му била предложена медицинска помощ, както и да се свърже с адвокат или свои близки. „От данните, които имам до момента, той е отказал да подпише декларацията, в която се удостоверяват тези обстоятелства. Във всеки един момент, без значение кой е задържаният, в който е поискана медицинска помощ, такава е извикана. Екип на ЦСМП му е оказал медицинска помощ, а след като се е оплакал от здравословното си състояние, е закаран в „Пирогов”, разказа още директорът на СДВР.

На брифинга присъстваха и полицаи, които са пострадали по време на протестите.

Според органите на реда на протеста са присъствали и провокатори, но СДВР не пожела да изнесе никаква оперативна информация за тях.

„Нашето послание към всички е – протестирайте, но спокойно. Изразявайте своето мнение по демократичен начин. Не се поддавайте на провокациите на грубите провокатори”, призова от своя страна заместник-директорът на столичната полиция Антон Златанов.

„Много ни е неприятно, когато трябва да разпоредим кордонът „Антиконфликт” да бъде заменен от друг кордон с каски. Не искаме това нещо. Искаме всяко мероприятие да преминава само с полицаи със жълти жилетки”, допълни още той. /БГНЕС