Себахтин и Росенов на по една победа от медал в Ташкент

Ергюнал Себахтин и Радослав Росенов се доближиха на само една победа от възможността да спечелят медал от Световното първенство по бокс в Ташкент. Двамата се класираха за четвъртфиналите в узбекистанската столица.


В категория до 48 килограма европейският вицешампион доминира над представителя на Киргизстан Анварджан Ходжиев. Под наставленията на Жоел Арате и Александър Александров той се поздрави с хубава победа с 4:1 гласа. Себахтин показа много разнообразен стил и с прекрасно движение по ринга не даде особени шансове на противника си. За място на полуфиналите и минимум бронзово отличие Ергюнал ще боксира със Сахил Алахвердови. Грузинецът е добре познато име, като двамата се срещнаха и на финала на Европейското първенство миналата година. Сега пред Себахтин се открива шанс за реванш, а двубоят е на 10 май.

Росенов пък получи тежка аркада над дясното око, като двубоят му с иранеца Даниял Шахбахш бе прекратен в средата на втория рунд. Въпреки това, 19-годишният българин бе направил достатъчно, за да вземе крайния успех с неединодушно решение над 5-ия в схемата. Срещата при 60-килограмовите премина оспорвано, като 5-кратният европейски шампион при подрастващите бе този, който търсеше боя и опитваше да предизвика противника. Двамата стартираха проучвателно и леко пасивно, но във втората част динамизираха действията. За съжаление, иранецът удари с глава национала ни в средата на рунда, което доведе и до прекратяване на битката. На четвъртфинал Радослав ще срещне шампиона на Азия Мохамед Абу-Джайех от Йордания. Двубоят отново е на 10 май.


В категория до 54 килограма Ясен Радев допусна драматично поражение. В много здрав сблъсък националът ни, който дебютира днес, отстъпи на Мерож Зоидов от Таджикистан. Двамата си поделиха надмощието в първите два рунда, като Ясен започна много силно, но във втората част допусна някои неприятни попадения. Така всичко опря до решителния трети рунд, в който се стигна до преразглеждане на резултата и драматично поражение с неединодушно съдийско решение.

Утре ни очаква още един мач с българско участие. Рами Киуан (75 кг) ще преследва място на четвъртфиналите срещу Ахмад Госон от Сирия. Може да проследите срещата пряко по БНТ 3. /БГНЕС