Себастиан Курц няма да подава оставка

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че няма да се оттегли от поста си и че не е давал лъжливи показания по време на изслушванията на специалната комисия на парламента за разследване на случая „Ибисагейт“ , на който се разглежда назначаването на ръководството на един от държавните холдинги, съобщава БГНЕС.

По-рано стана известно, че австрийската прокуратура за борба с икономическите престъпления и корупцията е започнала разследване срещу Курц и неговия ръководител на администрацията Бернхард Бонели по подозрение за даване на неверни показания на парламентаристи, участващи в специалната комисия на парламента, за да изяснят обстоятелствата по делото „Ибисагейт“ през 2019г. По време на този процес, наред с други неща, беше разгледан въпросът за процедурата за назначаване на Томас Шмид на длъжността ръководител на държавния холдинг“ Esterreichische betailigungs“ AG, чрез който държавата притежава акции във важни австрийски предприятия. Представители на опозиционната партия Нова Австрия подозираха, че Курц е излъгал под клетва през юни 2020 г., когато той отговори отрицателно, че е обсъждал назначението с Шмид. В тази връзка опозицията подаде съответна молба до прокуратурата, която беше принудена да започне разследване.

"Не виждам причина за оставка. Вярвам, че има още много работа. Избирателите ме избраха, аз ще продължавам да си върша непоклатимо работата", каза Курц.

Според него, обвиненията на опозицията са неприятни за него, но той е свикнал с това. "Правителствената коалиция не е обременена. Досега всички обвинения, които бяха изслушани, се оказаха неверни", добави австрийският канцлер.

Курц обърна внимание на факта, че "не говорим за обвинения в корупция, това е обвинение в невярно изявление пред специалната комисия". В същото време той очаква, че прокуратурата може официално да му повдигне обвинение и по всяко време може да отнесе делото до съдия. "Следователно, разбира се, съм готов да предоставя на съдията визията си" - каза канцлерът.

На въпрос дали е излъгал през юни 2020 г. на заседание на парламентарната комисия, Курц каза: "Не, определено не. Винаги съм се опитвал да кажа на разследващата комисия не само истината, но и да споделя всичките си спомени с комисията", той каза ...

Курц обясни, че много от обсъжданите по това време теми са свързани със събитията от миналото. „Това не бяха основните теми в работата ми. За мен е важно да подчертая, че в специалната комисия имаше атмосфера, в която Нова Австрия и социалдемократите умишлено се опитваха да работят с водещи въпроси и неверни твърдения, когато всяка дума беше обръщана и след това веднага последваха обвинения. Това не е най-добрата политическа култура ", добави той.

Според Курц представители на разследването все още не са провели разговор с него по изложените подозрения. Засега той е информиран само, че представители на "Нова Австрия" и социалдемократите са подали молба до прокуратурата, в резултат на което е започнато разследване. "Надявам се, че ще имам възможност да представя на съдия по-късно визията си по делото", каза Курц.

На въпрос дали има чиста съвест, Курц каза: „Знам, че анкетната комисия е длъжна да казва истината, така че винаги ми е много ясно, че е необходимо да казвам истината. Всичко останало не беше просто немислимо за мен, но също така е неразумно защо да го правя".

"С цялото си сърце не мога да си го представя", обобщи Курц, попитан дали очаква осъдителна присъда.

В Австрия през май 2019 г. започна вътрешнополитически скандал, наречен „Ибисагейт“, който доведе до оставката на бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. Тогава неговата Австрийска партия на свободата напусна правителствената коалиция с Австрийската народна партия. Кабинетът на министрите, оглавяван от канцлера Себастиан Курц, беше уволнен същата година, след като парламентът гласува недоверие. Оттогава в Австрия е създадена специална парламентарна комисия, която да разбере подробностите за събитията в портата на Ибиса. /БГНЕС