Седем години строили една от най-красивите сгради в София

Седем години били необходими на строители за издигнат една от най-красивите сгради в София – тази, в която днес се помещава земеделското министерство. Забележителното здание е построено за Окръжна палата, известно време дори е било такава.

Ето какво още разказва историята за сградата на столичния булевард „Христо Ботев”. „Безспорно много хора определят тази сграда като една от най-красивите в София”, заяви пред БГНЕС Владислав Цветанов от МЗХГ. Историята на сградата започва от края на XIX век. „Мястото, на което е построена тази сграда, са били частни имоти, предоставени на населението, където местното християнско население да полага покойниците. Впоследствие в началото на XX в. се взема решение гробищният парк да бъде преместен на днешните Орландовските гробища, а самото място е преобразувано в обществен парк", разказа Цветанов. По-късно общината отстъпва мястото за построяването на най-важната административна сграда, която да побере всички общински служби. Утвърденият арх. Никола Лазаров е този, който прави проектът. Този проект за Окръжна палата през 1912 г. получава първа награда на престижен международен конкурс. „Строителството на сградата така и не стартира, тъй като започва Първата световна война и това отлага във времето изпълнението на проекта. Реалното му изпълнение започва през 1920 г., но архитект Лазаров някак си не намира общ език с инвеститорите и се оттегля от изпълнението на проекта”, разказа Владислав Цветанов. След края на войната пищните барокови форми от проекта на арх. Никола Лазаров вече не са „на мода“ и не отговарят на времето си. След като Лазаров се оттегля изпълнението е прехвърлено на неговия пръв помощник арх. Илия Попов.

Сградата всъщност се строи над 7 години и е завършена окончателно през 1927 г. Причина за това е сложното и обемно за времето си строителство. Фасадата на сградата запазва монументалността на авторския замисъл. Специалистите казват, че еклектичният подход на архитект Лазаров е видим в сецесионовата украса на двете кули и купола в централната част, маркиращи най- важните обеми на сградата. Релефните мотиви между прозорците също са със сецесионов рисунък. Изградена в бароков стил, сградата се откроява с извита фасада, главната фасада е богато украсена с декоративни елементи каменни колони, балкони с балюстради, гирлянди от цветя и плодове, медальони и др. В центъра на големия купол пък е разположен часовник, декориран с пластика, наподобяваща венци и медальони. „1927 г. Окръжната палата е факт. В нея се помещават много институции, необходими на самия град тогава за обслужване на населението“, посочи Владислав Цветанов. Това продължава до средата на 40-те години. От 1947 г. в нея се настанява Министерство на земеделието, което дотогава е сменило четири различни местонахождения. Така вече повече от 70 години ведомството е в тази сграда, а нейният облик е част от логото на министерството и присъства на всички официални документ на ведомството.

В днешни дни главния вход на сградата се отваря за използване само при посещение на важни делегации в министерството. През 1971 – 1975 г. зад старата сграда е построена нова, слепена за старата посредством преходник-коридор. „Както в новата част, така и в основната сграда са разположени и две от основните заседателни зали на министерството, които се ползват в момента“, добави Владислав Цветанов. Тези две зали са Голям и Малък колегиум. „Голям колегиум“ е зала с височина над 8 метра и елипсовиден обилно декориран таван. Именно тя е най-голямата и представителна заседателна зала в МЗХГ. Ламперията по стените и резбованите дъбови врати са от малкото останали оригинални дървени орнаменти, запазени през годините. След 70-те години е обособен и „Малък колегиум“, който също е официална зала в министерството. Безспорно министерството е известно и със „Зимната градина“. Това е приятно място, украсено със зеленината на множество различни вечнозелени растения и мраморно фоайе, с масичка за разговори. Сградата на МЗХГ е паметник на културата. /БГНЕС