Седми ден продължава битката с огъня на Евбея

За седми пореден ден гръцките пожарникари продължават борбата с огъня на остров Евбея, намиращ се на около 200 км източно от столицата Атина. Селищата на този голям остров едно по едно са обсадени от огнената стихия.

Заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас обяви „поредната трудна нощ“ на остров Евбея. При липса на въздушни средства през нощта пожарникарите се бориха до зори в Монокария, за да предотвратят огъня да достигне град Истиея, заплашен от пламъци, предаде гръцката информационна агенция ANA.

Сред 500-те пожарникари, разположени на острова, около 200 са пристигнали от Украйна и Румъния, подсилени от 17 самолета и хеликоптера за гасене на пожари, съобщават гръцките противопожарни служби. Заради силната турбуленция, гъстия дим и ограничената видимост потушаването на пожарите от въздуха се натъква на сериозни проблеми.

Заместник-управителят на Евбея Йоргос Келаицидис отправи критика заради „недостатъчните“ сили и подчерта, че положението на острова е критично. Според него са изгорели най-малко 35 хиляди хектара и стотици къщи.

Вече почти две седмици в Гърция бушуват големи пожари, чието разрастване се благоприятства от високите температури и сушата. Към днешна дата повечето от тях са овладени или локализирани, но ситуацията на Евбея остава бедствена, за което говорят и апокалиптичните картини, излъчени от медиите.

В Атина огнената стихия погълна десетки домове в предградията. Макар тя да е овладяна властите предупредиха, че опасността от възобновяване на пожарите остава. Пожарът на Крит е овладян, ситуацията се стабилизира в Пелопонес.

Повече от 56 000 хектара са опустошени през последните десет дни в Гърция, сочат данните на Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS). /АФП