Седмица на Левски във Военноисторическия музей

„Експозицията, която е посветена на Васил Левски е част от нашата постоянна експозиция. Една от най-вълнуващите части за нашите посетители. Това, което е специално във връзка с отбелязването на 149-ата година от неговото обесване е нашата инициатива „Седмица на Левски“, това каза пред БГНЕС Деяна Костова от Военноисторическия музей в София.

Всеки посетител ще получи личен музеен екскурзовод, който да го запознае по-подробно с предметите от изложбата.

„Тук посетителите в музея ще имат рядката възможност да научат повече за Апостола с личен музеен екскурзовод, тоест всеки, който дойде в днешния или утрешния ден ще бъде посрещнат от нашите колеги, за да му разкажат повече за запазените вещи на Апостола, които са представени в музея“, заяви тя.

Вещите на Васил Левски са изминали дълъг и интересен път преди да стигнат до музея.

„Пътят на вещите на Апостола до експозицията на музея е много интересен. Нещата, които се пазят в нашите фондове са тасчето с вода на Апостола, личният му револвер, кръстчето, който е носил и косите му. Две от тях са лично дарени, като сме ги получили през 1940 година от племенницата на Апостола София Зидарова.

Кръстчето на Васил Левски притежава тайна, която дълго време е останала неразгадана от учените.

„Тасчето за вода е един предмет, който поради малките си размери е бил изключително удобен да се ползва в ежедневието на Апостола, като учител и духовник, революционер. Личното му кръстче е един изключително любопитен експонат. Кръстчето е подарък на Апостола от вуйчо му, който му го е донесъл от посещението си на Божи гроб в Йерусалим. Има запазен спомен на Левски, че вуйчо му го залъгва с дрънкулки, вместо да го изпрати да учи в Русия. Любопитна подробност е, че през 70-те години на ХХ век, по време на процес по реставрация, колегите откриват скрита тайна в кръстчето. На гърба му има капаче, което е отворено и под него се открива малка снимка на Апостола и кичурче коса. Направена е експертиза, която доказва, че това кичурче принадлежи на Апостола“, разказа Костова.

„Имаме и окови от Софийския затвор, където е държан Васил Левски. Това е експонат, който насочва посетителите ни към тези най-тъмни дни в живота на Апостола. Автентичен експонат, който е дошъл в музея ни през 1942 година заедно с револвера и косите му. Това са тези втори коси, който той отрязва не когато става монах, а когато решава да посвети живота си на борбата за свобода“, сподели тя.

Изложбата провокира силни реакции от посетителите, дори най-малките реагират със затрогващо преклонение пред личността на Апостола, каза Костова. /БГНЕС