Седмокласници на НВО: Уверени сме в успеха си

Седмокласниците се явяват на Национално външно оценяване по Български език и литература. На влизане в 32-ро училище ученици казаха пред БГНЕС, че са уверени в успеха си, въпреки дистанционното обучение и изолацията, през която преминаха.

„Готов съм за матурата. Въпреки това малко се притеснявам, което е нормално. Очаквам да се падне „Една българка“, „Немили-недраги“. Три години се подготвях за днешния изпит. Искам да вляза в Първа немска гимназия“, каза Георги Русинов.

„Дистанционното обучение по-скоро ни помогна по някакъв начин. Би било добре обучението да продължи онлайн, защото е по-лесно, по-удобно и не ни е толкова натоварено колкото в училище. Социалният контакт си го имаме”, заяви Михаела Малинова и добави, че иска да продължи в Първа френска гимназия, а след нея да се реализира в чужбина.

Денят е вълнуващ и за родители, които са дошли с децата си пред двора на училището.

„Вълнуваме се, но сме спокойни. Онлайн обучението не ни притеснява, защото той положи необходимите усилия, разбира се, с малко контрол от наша страна, за да може да усвоява материала. Мечтата му е да влезе в Технологичното училище Електронни системи (ТУЕС)“, заяви Мирослав Геров.

Близо 60 000 седмокласници пишат по вариант 1 на изпита по БЕЛ

Антония Божилова е изпълнила стария обичай с лисване на вода, за да върви на детето ѝ по вода.

„Надявам се късметът да върви с него. Уверена съм в знанията му, стига той да запази самообладание и спокойствие. Знам, че ще се справи. Мисля, че необходимите знания ги е натрупал. Изолацията не подейства отрицателно, единственото, което липсваше беше социалната комуникация с приятели и съученици“, коментира Антония Божилова.

Директорът на училището Нели Костова заяви за БГНЕС, че изпитът ще се проведе в 20 класни стаи, в които няма да има по повече от 10 ученика. Костова подчерта, че дори някое от децата да бъде установена температура, то ще бъде допуснато до изпита, ако се чувства добре и ще го положи в отделна стая, където ще бъде само.

„Цялата сграда е дезинфекцирана още в петък. В ранната сутрин на днешния ден отново сградата е дезинфекцирана. Отворени са двата входа, тъй като трябва да се спазва дистанция между децата“, обясни тя.

Директорът посочи, че изпитът продължава два часа и половина, като през първите 60 минути учениците не могат да напускат класната стая. /БГНЕС