Седмокласниците се явяват на НВО по математика

Близо 60 000 седмокласници ще пишат по вариант 2 на Националното външно оценяване (НВО) по математика, което се провежда днес, предаде репортер на БГНЕС.

Днес ще се проведе Националното външно оценяване за седмокласниците по математика

Изпитът ще започне в 9.00 часа. Той ще се проведе в 6 900 зали в 1 716 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки.

"20 седмокласници са карантинирани, защото са контактни и ще се явят в отделни стаи", заяви зам.-министърът Таня Михайлова и уточни, че няма проблеми с осигуряването на квесторите.

Тя посочи още, че две са анулираните работи на НВО по Български език и литература в понеделник, но причината затова не е преписване, а здравословен и технически проблем.

Учебната година вече приключи за 7 от петте класа, а в последния учебен ден седмокласниците се явиха на "малка матура" по БЕЛ и писаха върху произведение на Братя Мормареви.

На пресконференция за края на учебната година министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че 54 000 деца, които не са могли да се възползват от дистанционното обучение участват в присъствени дейности.

Вълчев обяви, че е внесено предложение в Министерски съвет за изменение в Закона за предучилищното и училищно образование.

„Промените са основно в три посоки: въвеждането на задължителната подготовка на децата на 4 години, контрол върху настоятелствата и недопускане на загуба на земеделски земи при образуване и закриване на училища, както и обучението в електронна среда”, посочи Вълчев. /БГНЕС