Сега ЕНП трябва да изключи Орбан

Унгарският министър-председател мъчи ЕС от години. Но ако го изключат от ЕНП това може да попречи на избирането на наследника на Юнкер Манфред Вебер (ХСС), коментира в. "Ди Велт".

Според авторитетния немски вестник унгарският премиер Орбан не трябва да бъде демонизиран. Той направи важни неща: строгата му миграционна политика през 2015 и 2016 г. защити външните граници на ЕС, предотвратявайки още по-голям хаос. В допълнение, унгарската икономика се справя добре, чуждестранният капитал навлиза в страната и благосъстоянието на повечето унгарци се е подобрило значително, откакто Орбан встъпи в длъжност.

Тази успешна политика на Орбан прави работата с него толкова трудна. От друга страна, той е апологет на "нелибералната демокрация", която се основава на разграничаване, авторитарно управление, конституционни ограничения и безсрамно злепоставяне на инакомислещи. Неотдавна председателят на Комисията на ЕС Юнкер беше ударен в кампания с плакати, основана на лъжи.

Това бе последната капка, която преля чашата. Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежат Орбан, Юнкер и Меркел, е проевропейски съюз с ясен ценностен компас. Ценностите на Орбан отдавна не се вписват в него. ЕНП трябва да изключи партията на Орбан ФИДЕС.

Това ще има две предимства: европейските християндемократи ще спечелят доверие, а Орбан ще бъде лишен от важна властова база в Европа с изключването на партията му. Нищо не би навредило на гордия Орбан повече от това да не присъства на масата на мощни християндемократи в Европа. Къде трябва да отиде? Той не иска да бъде в мръсния ъгъл с Льо Пен и ко.

Едно прибързано изключване със сигурност няма да бъде без риск. Силният кандидат на ЕНП на европейските избори, човекът на ХСС Манфред Вебер, се нуждае от подкрепата на Орбан в края на май, когато става въпрос да стане вероятният победител в европейските избори и по този начин най-силният европеец.

Ако Орбан взриви решението на държавните и правителствените ръководители на ЕС за новия председател на ЕК и по този начин улесни нови съюзи, това силно ще навреди на Вебер.

Критиката на социалдемократите и либералите към двусмисленото отношение към Орбан е нетърпима. Правителството в Румъния от социалдемократи и либерали за съжаление е по-лошо от това в Унгария. Кога най-после Налес (лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и Линдер (лидер на германските либерали) ще окажат натиск върху партийните си приятели в Източна Европа?, пита в. "Ди Велт". /БГНЕС