Секретен военен център в Щутгарт решава войната в Украйна

На тавана на строга американска казарма в германския град Щутгарт десетки военни от 26 държави работят денонощно, за да доставят оръжия на Украйна. От тази стая западните съюзници вече са помогнали за доставката на оръжия и боеприпаси на стойност близо 8 млрд. долара за въоръжените сили на Украйна. Това са 66 000 тона - еквивалент на 5000 лондонски двуетажни автобуса, както изчисли един британски офицер.

По-голямата част от случващото се в казармата "Пач" е строго секретно. Украинците там са част от Международното координационно звено на донорите (МКЗД).

До този нервен военен център, в който западните сили координират усилията си за доставка на оръжия и боеприпаси за Украйна, получи рядък достъп Би Би Си.

Ситуацията в Донбас изглежда все по-мрачна, но тук, в Щутгарт, се усеща по-скоро чувство на нужда от неотложни действия, отколкото паника.

Малък украински екип, ръководен от генерал, е разработил база данни, в която украинците могат да посочват своите приоритети. Държавите донори могат да получат достъп до тази информация и да решат какво искат и могат да предоставят.

Бригаден генерал Крис Кинг, старши британски офицер, казва, че военната помощ се доставя по въздух, шосе, железница и море и на няколко места, "за да се гарантира, че няма да имаме единични точки на провал". Той казва, че Русия се е опитала да засили атаките си срещу линиите за доставки, но не е имало "значително" прекъсване.

Задачата за пренасяне на оръжията и боеприпасите през границата е оставена на самите украинци. "В Полша и другите страни украинците идват и си го вземат - така че те са тези, които определят как то да премине през границата. След като оръжията преминат границата, те могат да пристигнат на фронтовата линия "в рамките на 48 часа", казва контраадмирал Дюк Хайнц, старшият американски командир в МКДЗ.

Напоследък от Украйна се чуват тревожни предупреждения, че потокът от оръжия е твърде малък и твърде закъснял. Тъй като Русия продължава да бомбардира Донбас, молбите за повече помощ звучат все по-отчаяно с всеки изминал ден. Заместник-министърът на отбраната на Украйна казва, че досега страната е получила само 10% от това, което е поискала.

Тук, в Щутгарт, контраадмирал Хайнц потвърждава: "Убеден съм, че боеприпасите няма да им стигнат."

Исканията на Украйна се промениха значително през последните няколко месеца. В края на февруари беше създадено МКДЗ, ръководено от САЩ и Великобритания. В началото на войната те изпращаха малки оръжия и боеприпаси - като противотанкови и противовъздушни ракети. Сега украинците искат по-тежки оръжия - артилерия, ракетни установки и системи за противовъздушна отбрана.

Какви оръжия са предоставили САЩ на Украйна?

В първите дни на войната МКДЗ запасяваше със стари съветски оръжия и боеприпаси от страните от бившия съветски блок - същите системи, които въоръжените сили на Украйна са използвали в продължение на десетилетия. Но тези запаси бавно се изчерпват. В момента в Европа има само един завод, който произвежда съвместими със съветските 152-милиметрови артилерийски боеприпаси. Бавно се преминава към оборудване, отговарящо на стандартите на НАТО. През последните няколко месеца на Украйна са изпратени повече от 100 американски гаубици М777 и 300 000 патрона за 155-милиметрови артилерийски снаряди. Това носи допълнително предизвикателство, тъй като украинските сили трябва да бъдат обучени как да използват оръжията и боеприпасите. МКДЗ организира това обучение извън Украйна. Част от украинските войски вече се обучават в Обединеното кралство за работа с новите артилерийски оръдия и доставените от Великобритания ракетни установки за залпов огън. По-простите системи могат да се разгадават виртуално, като се използват видеоклипове и учебни пособия.

Нито контраадмирал Хайнц, нито бригаден генерал Кинг вярват, че тази война ще приключи бързо. Според Кинг тя ще продължи години.

Но в НАТО има хора, които се питат дали Западът наистина е готов за война, която може да продължи с години. Тя със сигурност би могла да постави на изпитание неговото единство, решителност и ограничените му запаси от оръжия и боеприпаси. Ю

Контраадмирал Хайнц описва мисията за снабдяване на Украйна с оръжия и боеприпаси като "най-важната работа, която това командване е вършило", откакто през 1952 г. е създадено ръководеното от САЩ Европейско командване (EUCOM). Бригаден генерал казва, че изборът е суров: "Или ще помогнем на Украйна да воюва, или ще приемем, че може би не веднага, но през следващите няколко години ще воюваме някъде другаде. Ако не направим достатъчно, ще посеем семената на бъдещ конфликт." /БГНЕС