Секретна програма на САЩ планирала ядрени експлозии на Луната

Според десетки документи, получени от известния разследващ сайт Vice, несъществуващата вече Програма за идентифициране на напреднали аерокосмически заплахи (AATIP) на американското правителство е похарчила милиони долари на данъкоплатците за изследване на странни, експериментални технологии като пелерини-невидимки, антигравитационни устройства, устройства за преминаване през червееви дупки и предложение за прокарване на тунел през Луната с ядрени експлозиви.

Документите, които включват близо 1600 страници с доклади, предложения, договори и записки от срещи, разкриват някои от странните приоритети на AATIP - секретна програма на Министерството на отбраната, която е действала от 2007 до 2012 г., но става известна на обществеността едва през 2017 г., когато бившият директор на програмата подава оставка от Пентагона.

През същата година AATIP нашумя със случаи на НЛО благодарение на няколко станали вече печално известни видеоклипа на неидентифициран обект, движещ се по привидно невъзможен начин, които бившият директор Луис Елизондо пусна в пресата след оставката си.

Но новите документи сочат, че AATIP се е занимавала с нещо повече от разследване на докладвани срещи с НЛО. Цялата папка съдържа 51 документа, получени от Vice чрез искане по Закона за свобода на информацията (FOIA).

Може би най-интригуващи сред документите са няколкото десетки свързани документи на разузнаването на отбраната (DIRD), в които се обсъжда жизнеспособността на различни "напреднали технологии". Тази колекция включва доклади за "преодолими червееви дупки, звездни портали и тъмна енергия", "високочестотни комуникации с гравитационни вълни", "изкривяване на пространството и манипулиране на допълнителни измерения" и много други теми, които ще звучат познато на феновете на научната фантастика.

В много от докладите се подчертава непрактичността на внедряването на усъвършенстваните технологии. Например в доклада на DIRD за пелерини-невидимки авторите (чиито имена са променени във всички доклади) пишат, че "перфектните устройства за прикриване са невъзможни, защото изискват материали, при които скоростта на светлината се приближава до безкрайност". Въпреки това устройствата за прикриване, които правят обектите невидими за сензори, базирани на микровълни, като радари и детектори за движение, са "определено в обсега на настоящата технология", пишат авторите на доклада.

В други доклади се откриват смели, понякога необичайни предложения за реализиране на модерни технологии. В доклад за "задвижване с отрицателна маса" авторите предлагат план за търсене на изключително леки метали в центъра на Луната, които могат да бъдат "100 000 пъти по-леки от стоманата, но все пак имат здравината на стоманата".

За да се достигне до центъра на Луната, авторите предлагат да се прокара тунел през лунната кора и мантия с помощта на термоядрени експлозиви. Разбира се, САЩ не са взривявали Луната с ядрени оръжия и нямат намерение да го правят в близко бъдеще; предстоящите мисии на НАСА "Артемида" планират да върнат хора на Луната за първи път от ерата "Аполо" насам, като крайната цел е да се установи устойчиво човешко присъствие там. Разрушаването на Луната с ядрени взривове вероятно ще се окаже в разрез с тази мисия.

Не е ясно дали тези документи на DIRD някога са довели до някакви дългосрочни инвестиции в модерни технологии. Според Vice голяма част от програмата на AATIP е разчитала на договорни изследвания от частна компания, наречена Bigelow Aerospace Advanced Space Studies (BAASS). Компанията, ръководена от Робърт Бигълоу, личен приятел на покойния сенатор Хари Рийд, който е отговорен за създаването на AATIP, е получила договор за 10 млн. долара за първата година от изследванията си за програмата, съобщава Vice.

Последното изтичане на документи по Закона за свобода на информацията идва само три седмици след като британският таблоид „Сън“ получи повече от 1500 страници документи, свързани с предполагаеми срещи с НЛО, каталогизирани от AATIP. Сред документите е включен доклад за предполагаемите биологични ефекти от срещите с НЛО върху хората. В доклада са изброени парализа, "очевидно отвличане" и "нерегистрирана бременност" като докладвани странични ефекти от предполагаеми срещи с НЛО, съобщи по-рано Live Science.

Репортерите на Vice ще се занимаят с новопридобитата си база данни с документи на AATIP в подробности през следващите седмици. /БГНЕС