Сексът може да бъде смъртоносен

Сексът има много полезни физически и психологически ефекти като понижаване на високото кръвно налягане, подобряване на имунната система и подпомагане на по-добрия сън. Физическият акт на секса и оргазмът освобождават хормона окситоцин, т.нар. хормон на любовта, който е важен за изграждането на доверие и връзки между хората.

Но има и тъмна страна: всяка година се регистрират случаи на смърт по време на или малко след секс. Честотата на тези случаи, за щастие, е изключително ниска и съставлява 0,6% от всички случаи на внезапна смърт, съобщава "Сайънс Алерт".

Съществуват много причини, поради които това се случва на хората. В повечето случаи то е причинено от физическото натоварване на сексуалната активност или от лекарства, отпускани с рецепта (например лекарства за лечение на еректилна дисфункция), или от незаконни наркотици, като кокаин.

Рискът от всякаква внезапна сърдечна смърт е по-висок с напредването на възрастта. Съдебномедицинско проучване от Германия на 32 000 случая на внезапна смърт за период от 33 години установява, че 0,2% от случаите са настъпили по време на сексуална активност. Внезапната смърт е настъпила предимно при мъже (средна възраст 59 години), а най-честата причина е била сърдечен удар, известен още като инфаркт на миокарда. Проучванията на внезапната сърдечна смърт и сексуалната активност в САЩ, Франция и Южна Корея показват сходни резултати.

Неотдавна обаче изследователи от университета "Сейнт Джордж" в Лондон установиха, че това явление не се ограничава само до мъжете на средна възраст. В проучването, което е публикувано в JAMA Cardiology, е изследвана внезапната сърдечна смърт при 6847 случая, насочени към Центъра по сърдечна патология в "Сейнт Джордж" в периода между януари 1994 г. и август 2020 г. От тях 17 (0,2%) са настъпили по време на или в рамките на един час след сексуална активност. Средната възраст на смъртта е 38 години, а 35 процента от случаите са настъпили при жени, което е повече, отколкото в предишни проучвания.

Тези смъртни случаи обикновено не са били причинени от сърдечни пристъпи, както се наблюдава при по-възрастните мъже. В половината от случаите (53%) е установено, че сърцето е структурно нормално и причината за смъртта е внезапно нарушен сърдечен ритъм, наречен синдром на внезапна аритмична смърт.

Промененият сърдечен ритъм може да причини липса на кислород (миокардна исхемия) и да доведе до внезапен сърдечен арест, при който сърцето спира да бие.

Това ново проучване показва, че внезапната сърдечна смърт при хора под 50-годишна възраст се дължи главно на синдрома на внезапната аритмична смърт или на кардиомиопатии.

По-младите възрастни, които са били диагностицирани с тези заболявания, трябва да потърсят съвет от своя кардиолог относно риска, свързан със сексуалната активност.

Все пак ниската честота на смъртните случаи в тези проучвания предполага, че рискът е много нисък - дори при хора със съществуващи сърдечни заболявания. /БГНЕС