Сектор "Енергетика": Да се разшири обхвата на съществуващата схема за енергийни помощи

Трябва да се разшири обхвата и размера на съществуващата схема за енергийни помощи, ако има повишаване на цената на тока. Това предложи Асен Василев от „Продължаваме промяната“ по време на разговорите по тема „Енергетика“, в които участват представители на БСП, ИТН и ДБ, предаде репортер на БГНЕС.

Домакин на срещата бе Асен Василев

От БСП поискаха да бъдат отпуснати по 200 киловатчаса безплатно на месец на енергийно бедните български граждани, в случай, че цените на тока от 1 януари бъдат повишени. Според изчисленията на левицата от подобна мярка могат да се възползват между 170-200 хиляди домакинства. Таско Ерменков предложи намаляване с 9% на ДДС за тока тока, парното и газа.

БСП са за изграждането на нови ядрени мощности на най-изгодната цена. Левицата, която на преговорите бе представена още от Румен Овчаров и Драгомир Стойнев, е за бърз срок на въвеждане на такива мощности. Запазването на енергийния комплекс „Марица Изток“, подкрепа за ВЕИ за собствени нужди, развитие на зеления водород са част от мерките, които искат от БСП.

Таско Ерменков

Спирането на тока трябва да става след втората неплатена сметка, вместо след първата, както е в момента.

Асен Василев от ПП също така предлага да се увеличи капацитета на газовите хранилища, както и да се помисли за строителството на ВЕЦ на река Дунав. Според него също така е важно газопроводът „Балкански поток“ да има връзка с националната газопреносна мрежа, както и да се осигури реверсивното използване на газопроводите на входно-изходните точки.

Василев също така поиска да бъде направен преглед на договорите и нормативните документи /български и европейски/ за ограничаване на резервирания капацитет до 50% за всички участници в даден газопровод, т.е. един участник да не може да монополизира входно-изходната точка.

Според ПП трябва да се направи цялостен анализ и на хидроенергийния потенциал на страната. От 12-18 месеца да имаме пълно картиране на геотермалните ресурси на страната и да бъдат изградени една или две пилотни мощности.

Асен Василев също така смята, че правителството и парламентът трябва да предприемат всички действия, за да се запази регулирания пазар за битовите потребители. За целта трябва да се проведат преговори с ЕК и да се постигне дерогация до юли и да се ограничи износа.

Иван Хиновски

Водещият енергиен експерт на „Има такъв народ“ Иван Хиновски заяви, че страната ни трябва да изгражда нови ядрени мощности, например, 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“. В същото време проектът „Белене“ трябва да се прекрати след съответния правен анализ. От ИТН също така предлагат да се обмисли евентуалното закриване или преструктуриране на БЕХ.

Той обърна внимание и на възможността България да развива добив на газови хидрати в Черно море.

Георги Стефанов от „Демократична България“ настоя за ускоряване на внедряването на модерни технологии за пренос на газ и водород. Той обаче предупреди, че природният газ са следващите въглища, но не след 30, а след 5 години.

„Каквото и да правим днес и утре, то трябва да ни води към 2050 г. Спешните мерки са спешни, но дългосрочните мерки са правилните, за да не платим цената двойно. В България плащаме цената двойно, енергийните бедни стават още по-бедни“, каза експертът на ДБ.

Според него трябва да бъде изготвен ясен 10-годишен план, който да води до нулева въглеродна икономика.

„Това ще превърне България в регионален лидер. Този план трябва да е базиран на умни мрежи и висока енергийна ефективност. Трябва да спрем загубите по мрежите. Справедлив енергиен преход, който да ни води към повишаването на доходите на обществото“, каза още Стефанов.

Трайчо Трайков

Трайчо Трайков от ДБ предупреди че съществува риск да подпомогнем несправедливо част от индустрията за сметка на малките бизнеси, малките и средните предприятия. „Не трябва да се спира либерализацията на пазара, а да се приложат мерки за компенсации“, смята той.

Неговият колега Мартин Димитров настоя да се направи всичко възможно за удължаване живота на АЕЦ „Козлодуй“. „Енергетиката е корупционна зона с тотална непрозрачност. Искаме пълна прозрачност при разпределение на средствата по така наречения модернизационен фонд. Външен одит на разходите за „Белене“,“ Турски поток“, за да се започне на чисто и да е ясно кога и от кого е похарчено“, поиска той.

Таско Ерменков добави, че е необходим и анализ на Третия енергиен пакет, за да се види какво наистина е постигнато. /БГНЕС