Селакович: Няма смисъл от разкриване на досиетата на УДБА

Отварянето на досиетата на зловещата югославска полиция УДБА няма да донесе нищо хубаво. Сърбия се гордее с работата на Александър Вучич като министър на информацията на югодиктатора Слободан Милошевич, който беше съден в Хага за геноцид и военни престъпления. През 1999 г. Сърбия беше жертва на агресията на НАТО. Това стана ясно от отговорите на въпросите, които БГНЕС зададе на сръбския министър на външните работи Никола Селакович, който бе на посещение в София.

За Селакович най-важният въпрос остават отношенията на Белград с „неговата южна сръбска провинция“ Косово, която е призната през 2008 г. за независима държава от САЩ и повечето страни-членки на ЕС, включително България.

Селакович също така заяви, че Република Сърбия не е участвала в никаква гражданска война през 1991-1999 г.

„Гражданска война се случваше на територията на държави западно от нас. През 1999 г. Сърбия беше жертва на агресията на НАТО. По това време министър на информацията беше настоящият президент Александър Вучич. Той е работил така, че държавата да се гордее с него“, каза Селакович, който също изрази огромното си уважение към сръбския лидер, чийто близък съратник е.

Сръбският външен министър засегна и въпроса за „Балкански поток“, заявявайки, че поради пандемията от COVID-19 на откриването му в началото на годината не са присъствали чуждестранни гости.

На уточняващия въпрос на БГНЕС газопроводът беше открит в присъствието на руския посланик в Белград, Селакович беше принуден да признае: „Да, прав сте, че на откриването на Балкански поток беше посланикът на Русия, но нямаше представители на чужди държави. Компанията, която ръководи работите е смесена собственост“.

На въпроса на БГНЕС защо Сърбия е единствената комунистическа държава, която все още не е отворила досиетата на зловещата полиция на диктатора Тито УДБА и която е отговорна и за избиването на хиляди невинни българи, Селакович каза следното: „Не ми е известно дали сме последната европейска държава, която е направила това или не го е направила. Аз съм държавнически човек, не се страхуваме от нищо, защото е минало много време. Доколкото си спомням някои от тези архиви бяха отворени частично в министерството, което аз ръководя. Не знам какво добро донесоха отварянето на тези досиета“.

Той заяви, че партиите, които са се занимавали с този въпрос са загубили доверие, а народът на Сърбия иска в ЕС.

Помолен от БГНЕС да коментира и антибългарското говорене от страна на Ивица Дачич, най-верния политически съюзник на Вучич, бивш външен министър и настоящ председател на парламента, Селакович каза, че няма такова.

През последните години Дачич многократно обвиняваше България във всевъзможни грехове и отправяше недипломатични и неверни обвинения. Той твърдеше, че София шпионира Сърбия, че у нас има шопска нация, искаше дори да се отнеме орден на премиера Бойко Борисов, работеше активно за нагнетяване на напрежението в българо-македонските отношения. /БГНЕС