Семейство и приятели изпратиха актьора Иван Джамбазов в последния му път

Десетки хора, сред които близки и приятели, се събраха да се сбогуват и да отдадат почит в последния път на големия български актьор Иван Джамбазов, предаде репортер на БГНЕС.

“Когато някой си тръгне обикновено най-нормалното нещо и прието като принцип е да се говорят хубавите неща за човека, но за Иван Джамбазов няма какво друго да се каже. Това, че беше прекрасен като актьор, това е факт, но най-важното е, че той беше един прекрасен човек, истински прекрасен човек”, каза пред БГНЕС актьорът Владислав Карамфилов. Той отбеляза, че животът на Джамбазов е бил изпълнен с изпитания, но въпреки трудностите, любовта, която е проектирал за околните е била силна.

Карамфилов допълни, че Джамбазов е оставил силна диря след себе си както в българския театър, така и в българското кино.

Иван Джамбазов има много роли в театъра и киното, участва и в телевизионни постановки, комедийни скечове и рецитали. Една от първите му роли е в „Любимец 13“, a една от последните му е в „Корави старчета“.

Озвучава повече от хиляда дублажа на чуждестранни игрални, документални, анимационни и телевизионни филми за БНТ. Най-известната му роля в дублажа е тази на д-р Сова в сериала „Болница на края на града“.

Джамбазов озвучава Батман в дублажа на “Батман: Анимационният сериал” за БНТ, правейки го един от първите актьори, които са озвучили героя в България. През 1999 г. дублира Блуто в 17 филмчета от поредицата видеокасети “Попай моряка”. Джамбазов има и редица награди, сред които: Заслужил артист (1985), Орден “Кирил и Методий” II ст. (1966), Орден “Кирил и Методий” I ст. (1989), Златна значка на Съюз на артистите в България (САБ) (1971), както и награда за мъжка роля (следователят) от пиесата „Прокурорът“ на прегледа на българската драма и театър.

Последно сбогом на актьора отдадоха семейството му, както и близките му приятели. Поклонението се състоя в ритуалната зала на Централните софийски гробища. /БГНЕС