Семейство и приятели изпратиха Иван Савов в последния му път

Множество хора, сред които близки и приятели, се събраха да се сбогуват и да отдадат почит в последния път на големия български художник Иван Савов, предаде репортер на БГНЕС.

На поклонението в столичния храм „Свети Седмочисленици“ присъства и Александър Мутафчийски, солист на Музикалния театър. За БГНЕС той каза, че Иван Савов остава след себе си голямо наследство, особено в Музикалния театър. “През последните години той остави едни прекрасни сценографи, които допринесоха за успеха на постановките, така че те остават и след него - надявам се хората дълги години да ги виждат и да си спомняме за неговия талант, неговото голямо сърце, отношението му към изкуството, детайла и към всичко красиво”, каза още Александър Мутафчийски.

Ева Жечева, председател на сливенската културно-просветна дружба “Д-р Иван Селимински” в София, също бе част от близките, дошли да почетат паметта на твореца. “Аз съм изключително горда, че Иван е от Сливен, ние сме приятели от детските си години. Това, което той остави по всички сцени на света, е невероятно. Той беше и с огромно сърце, приятел, чешит, човек, който уважаваше изключително много изкуството. Съжалявам, че няма да може да реализира поредния си проект за една голяма изложба в Гърция, дано да я направи там горе, където е другия свят”, каза още Ева Жечева.

Иван Савов е роден в Сливен. Бил е главен художник и режисьор в Пловдивската и в Бургаската опера, режисьор и сценограф в Камерна опера – Благоевград, главен художник на Старозагорската опера. Автор на над 250 сценографски проекта за оперни, балетни и драматични спектакли.

От 1991 година започва да се занимава и с режисура. Оттогава е реализирал 30 оперни заглавия, а негови спектакли са представяни в почти всички европейски държави, в Америка и Азия. Носител е на Сребърна лира (1987), Златна лира (2004) и Кристални лири на Съюза на българските музикални и танцови дейци, на Наградата за сценография на СБХ (1982). През 2018 г. получава званието Почетен гражданин на Сливен и Националната награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ за значителен принос за духовното развитие на града и в българската култура.

Творби на Иван Савов са притежание на Национална галерия, галериите в Сливен, Стара Загора, Русе и на многобройни частни колекции не само у нас, а и я чуждестранни държави сред които Швейцария, Белгия, САЩ, Швеция. /БГНЕС