Сенатор Боб Менендес и тайната автомобилна катастрофа с фатален край

Фатална автомобилна катастрофа от 2018 г. в Богота, Ню Джърси, не привлече вниманието на медиите и не доведе до повдигане на обвинения. Водачът беше бъдещата съпруга на сенатор Робърт "Боб" Менендес.

Снимка от видеозапис на полицейска камера показва как полицай разпитва жена, а времевият печат показва, че това се е случило в 20:05 ч. на 12 декември 2018 г.

Надин Арсланян, която скоро щеше да се омъжи за сенатор Робърт Менендес, казала на полицай от Богота, Ню Джърси, че мъжът, когото е блъснала смъртоносно с колата си, "скочи върху предното ми стъкло".

Надин Арсланян, скорошната съпруга на сенатор Менендес, се движеше по тъмните улици на предградията на Ню Джърси с черен седан Mercedes-Benz. По-късно тя ще разкаже на полицията, че не е видяла мъжа, излязъл пред нея, за да пресече оживена пътна артерия.

При последвалата катастрофа малко след 19:30 ч. мъжът, 49-годишният Ричард Куп, загива почти веднага. Според съдебния лекар на окръг Берген тялото му е било изхвърлено на тротоара само на няколко крачки от дома му и силно осакатено.

След кратък разпит полицията стига до заключението, че г-жа Менендес, която е била сама в автомобила, "няма вина". Освободена е без призовка.

За случилото се тази нощ в квартал Богота край Ню Йорк не се говори от години, което кара свидетелите и семейството на Куп да се чудят дали фаталният сблъсък не е бил умишлено премълчан. Но сега, почти пет години по-късно, епизодът придава стряскащо измерение на скандала, който разтърси американската политика и повдигна нови въпроси за сенатора в центъра му.

Разкритието помага да се запълни важна празнина в разказа за един от най-явните подкупи, за които се твърди във федералния обвинителен акт от 39 страници, представен миналия месец срещу г-жа Менендес, влиятелния ѝ съпруг и трима бизнесмени.

Прокурорите заявиха в тези обвинителни документи, че г-жа Менендес се е нуждаела толкова силно от автомобил след "инцидент" през декември 2018 г., че сенаторът демократ е бил готов да се опита да потули несвързано наказателно преследване за бизнесмен от Ню Джърси в замяна на кабриолет "Mercedes" за 60 000 долара. Фаталният сблъсък с Куп на 12 декември съвпада с лаконичното описание на катастрофата от декември 2018 г., направено от прокурорите.

В обвинителния акт на прокурора на Манхатън Дамиан Уилямс Менендес е обвинен в опит да потули криминално разследване в замяна на автомобил на стойност 60 000 долара.

Интервютата, полицейските доклади, записите от автомобилните камери и други документи, прегледани от "Ню Йорк Таймс", повдигат и допълнителни въпроси относно разследването на самия сблъсък, за който съобщи "Рекорд" от Ню Джърси. Въпросите включват дали Менендес, сенатор, който отдавна е обвиняван, че използва лостовете на правителството, за да помага на приятелите си, може да е направил опит да се намеси.

По онова време имаше основания за подозрения. Един от свидетелите на мястото на инцидента заяви в интервю, че полицаите изглежда са знаели коя е г-жа Менендес и са се отнесли към нея с поразително уважение. Полицейските записи са запечатали гласа на мъж, който се представя за пенсиониран полицай от близкото управление. Чува се как той казва, че е дошъл на мястото на инцидента като "услуга" на приятел, чиято съпруга познавала г-жа Менендес.

Видеозапис от Dashcam, получен от "Ню Йорк Таймс", показва как полицаи от Богота разговарят с Надин Арсланян, бъдещата съпруга на сенатор Боб Менендес, след като тя е ударила мъж с колата си.

Полицейските доклади показват, че тя никога не е била тествана за наркотици или алкохол и ѝ е било позволено да напусне мястото на инцидента, малко преди Куп да бъде обявен за мъртъв в близката болница. Три дни по-късно полицейски следователи са изпратени в местни барове, за да получат повече информация за това къде е бил Куп в часовете преди смъртта си.

Сестрата на, Розмари Куп-Анджеликола, заяви, че семейството не е чуло нито дума от г-жа Менендес или сенатора след катастрофата, както и малко от местните власти.

"Семейството наистина е сериозно обезпокоено от това, което според нас беше много оскъдно и едностранчиво разследване", каза Куп-Ангеликола в интервю. "Определено липсваше юридически ентусиазъм да се заемат с този случай, определено липсваше медийно отразяване и липса на комуникация от страна на властите на окръг Берген. Смятахме, че целият случай беше много тихо заметен под килима."

69-годишният сенатор и 56-годишната Менендес не се признават за виновни по обвиненията за подкуп, а сенаторът настоява, че прокурорите изопачават фактите, за да представят законната дейност на Конгреса като нечестна.

В интервю адвокатът на г-жа Менендес, Дейвид Шертлер, нарече автомобилната катастрофа "трагичен инцидент", който обаче не е свързан с обвиненията, предявени на г-жа Менендес.

"Разбирам, че този човек е излязъл пред колата ѝ и тя не е била виновна", каза Шертлер.

Служители от полицейското управление в Богота не отговориха на поредица от обаждания, започнали в петък, с молба за коментар по случая.

Говорителка на прокуратурата на окръг Берген, която би била отговорна за евентуално решение за повдигане на обвинение на г-жа Менендес, също не отговори на молбата за коментар.

Менендес и съпругата му, присъстваща на прием в Белия дом миналата година, са били разведени, когато са се запознали.

През по-голямата част от 2018 г. г-н Менендес и г-жа Менендес бяха във връзка насам-натам, натам. Той беше разведен, високопоставен сенатор, преизбран за трети мандат през ноември същата година. Тя също беше разведена, общителна и 13 години по-млада от него.

Но към декември връзката на двойката изглеждаше все по-силна. Според прокурорите г-жа Менендес вече била запознала бъдещия си съпруг с египетско-американския си приятел, когото познавала от близо десетилетие, Ваел Хана. Тя помогнала за организирането на поредица от вечери и срещи, които според прокурорите поставили началото на корупционна схема за използване на властта на сенатора за неправомерно подпомагане на египетското правителство в замяна на подкупи.

Скоро те ще имат причина отново да се обърнат към тези връзки.

В полицейските доклади не се посочва къде е ходила г-жа Менендес в нощта, когато е блъснала Куп на Източната главна улица в Богота, на километри от дома ѝ в Енгълууд Клифс. Но кадрите от автомобилната камера, получени от "Таймс" чрез искане за достъп до документи, показват, че тя е била облечена в кожено палто и рокля със средна дължина. /БГНЕС