Сенатори: Корупцията и влошената медийна свобода пречат на отношенията на България със САЩ

Корупцията, влошаването на медийната свобода и политизираното правосъдие са сериозни предизвикателства пред американско-българските отношения. Това се казва в изявление на американски сенатори. То е направено на 4 март, ден преди официалния старт на предизборната кампания.

"Постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения", се подчертава в изявлението, което е подписано от председателя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менедес и републиканеца Джим Риш.

Те се надяват, че с наближаването на парламентарните избори, за правителството е наложително да защити тези ценности.

Двамата сенатори припомнят, че макар да е член на НАТО и ЕС България е на последните места по медийна свобода, според „Репортери без граници“, и по нива на възприемане на корупцията, според „Трансперънси интернешънъл“.

"Тези класации подчертават колко големи са предизвикателствата пред България. Правителството и правосъдието трябва да положат усилия, за да гарантират, че законът е еднакъв за всички, не само за някои, и че медиите ще имат свободата на съобщават истината без да са заплашени от тормоз, насилие или наказание", се казва в документа.

Менендес и Риш заявяват, че САЩ трябва да помагат на България да се справи с корупцията, да възстанови независимите медии и да подкрепя върховенството на закона.

„Предприетите от България стъпки в тази посока само ще заздравят още повече нашите отношения“, се казва в документа.

В изявлението е споменато сътрудничеството в енергетиката, но без да се посочват конкретни проекти. САЩ винаги са призовавали за диверсификация на газовите доставки и са изразявали притеснения относно газопровода „Турски поток“, чието продължение „Балкански поток“ минава през България. Вашингтон дори прие законодателство, което налага санкции на фирми, участващи в тези тръбопроводи. /БГНЕС