Сенегал и Египет определят новия шампион на Африка

Сенегал и Египет ще влязат в спор за определяне на новия шампион в турнира за Купата на африканските нации. Сблъсъкът за трофея ще започне в 21:00 часа българско време. Срещата ще изправи един срещу друг големите звезди на Ливърпул Садио Мане и Мохамед Салах, които играят съответно за Сенегал и Египет.

Феновете на Сенегал мечтаят за първа титла от Купата на Африка

Сенегалците, считани за едни от фаворитите за трофея, преодоляха без загуба и допуснат гол група В, но спечелиха само веднъж, и то с гол в дълбоко добавеното време на звездата на Ливърпул Садио Мане срещу Зимбабве, преди да направят нулеви равенства с Гвинея и Малави. На осминафиналите отборът на Алиу Сисе също не показа убедителна игра, като пречупи съпротивата на Кабо Верде едва когато тимът бе останал с девет души на терена. В четвъртфиналите и полуфиналите сенегалците показаха по-силна и резултатна игра, стигайки до две победи с по 3:1 над Екваториална Гвинея и Буркина Фасо.

От своя страна, „фараоните“ излязоха втори от група D в 33-годишното издание на Купата на Африка, след като записаха две победи над Гвинея-Бисау и Судан с по 1:0, и поражение от вече отпадналия Нигерия със същия резултат на старта. На осминафиналите седемкратните шампиони елиминираха Кот д‘Ивоар след нулево равенство в редовното време и продълженията и 5:4 при дузпите. В герой за тима се превърна Салах, който реализира решителния гол от бялата точка, класирал отбора за последните осем. Впоследствие отборът обърна Мароко в четвъртфиналната фаза с 2:1, в последните четири тимът отново игра продължения и дузпи, за да сломи съпротивата на домакините от Камерун.

Сенегал никога не е печелил Купата на Африка, като отстъпи в двата си финала досега през 2002 (от Камерун) и през 2019 (от Алжир). Египет е рекордьор по титли от надпреварата със седем, като за последно триумфира през 2010, когато надви Гана. Отборът може да дръпне с три трофея пред втория Камерун във вечната ранглиста. /БГНЕС