Сенегал отново разплака Египет след нова победна дузпа на Мане

Сенегал достигна финалите на Световното първенство в Катар, след като надигра Египет след 1:0 в реванша между двата тима и 3:1 при изпълнението на дузпи. Първата среща между двата отбора завърши при минимален успех с 1:0 за „фараоните“.

Мане (д) отново спечели дуела със Салах (л).

Реваншът на сенегалска земя започна по мечтан начин за домакините, които откриха още в третата минута чрез Булайе Диа. До края на редовното време и продълженията не паднаха нови попадения и така победителят трябваше да бъде решен след рулетката на дузпите. Те стартираха с четири последователни пропуска, като един от тях бе на звездата на Ливърпул Мохамед Салах. Исмаила Сар първи се разписа от бялата точка, за даде преднина на Алиу Сисе и компания. Амър Ал Сулая възстанови паритета, преди Ахмаду Бамба Дженг да върне аванса на Сенегал. Последва пропуск Мостафа Мохамед, който означаваше, че при точно изпълнение, сенегалците щяха да отидат в Катар.

Зад топката застана Садио Мане, който не сбърка и хвърли в еуфория домакинските привърженици, които също спомогнаха за пропуските на Египет с непрекъснатото светене с лазери в очите на играчите на „фараоните“. Така, Сенегал отново разочарова възпитаниците на Карлош Кейрош, след като именно те спечелиха финала за Купата на африканските нации след дузпи. И в онзи сблъсък в Камерун Мане се нагърби с отговорността и не допусна грешка, за да донесе на сенегалците първи трофей от надпреварата.

За Катар се класира и съставът на Камерун, който отстрани Алжир с 2:1 след страхотна драма с продължения. Първата среща на камерунска земя бе спечелена с 1:0 от алжирците, но в реванша Ерик Максим Чупо-Мотинг даде преднина на Камерун в 22-та минута. Резултатът остана непроменен до края на редовното време и се стигна до продължения. В тях Алжир изравни чрез резервата Ахмед Туба в 118-та минута. Алжирците се виждаха вече на Мондиала, когато Карл Токо Екамби ги попари с попадение в четвъртата минута на добавеното време. Камерунците си гарантираха място в Катар заради повечето отбелязани голове на чужд терен.

Камерунците празнуват класирането си за Мондиала в Катар.

За Доха се класираха още Гана, Мароко и Тунис. Гана направи равенство 1:1 като гост на Нигерия и след нулевото равенство в първия мач продължи напред заради правилото за гол на чужд терен. Мароканците разбиха Демократична република Конго с 4:1 и след 1:1 в първия мач продължиха към световните финали, а тунизийците оформиха африканските квоти след нулево равенство в реванша с Мали – първата среща бе завършила с минимален успех с 1:0 за момчетата на Мондер Кебайе. /БГНЕС