Сензацията "рибен педикюр" вече и в ресторантите

Хапвайки традиционна индонезийска храна, Ади Карянов печели удоволствие „две в едно“, получавайки същевременно педикюр от рибки.

Масите и столовете в „Soto Cokro Kembang“ в културната столица на Индонезия Джокякарта са разположени в дълбока до глезена вода, в която живеят хиляди малки рибки, отхапващи мъртва кожа от краката на вечерящите.

„Усетих как рибата хапе краката ми - беше гъделичкащо, но приятно“, казва Карянов.

"Те правят храненето тук забавление. Това е нещо уникално."

Много курорти в Югоизточна Азия от години рекламират рибния педикюр като нов, макар и недоказан начин за лечение на различни състояния на кожата.

Но собственикът на ресторанта Имам Нур, открил го през юни, отива крачка напред, предлагайки го заедно с традиционната си яванска „единствена по рода си храна“.

Нур отваря ресторанта с идеята да бъде на открито и в него около 7 000 червено-нилски тилапии плуват около редовните клиенти.

"Първоначално открихме този ресторант само за местните жители, живеещи наблизо", каза той. "Но това, което се случва сега, е извън първоначалните планове. Превърна се в нещо като кулинарен туризъм. Много хора идват тук от различни градове."

Използването на риба в услуга за премахване на мъртва кожа не е без спорове.

Някои градове в Северна Америка и Европа го забраниха заради опасения от бактериални огнища, а организацията за етично отношение към животните (ПЕТА) предупреждава както за рискове за здравето, така и за възможна жестокост към животните.

Все пак посетители като Анна Видия изгарят от желание да се оставят на рибите да се развихрят.

"Никога не съм виждала такова място", казва тя. "И е достатъчно голямо, за да доведа цялото семейство." /БГНЕС