„Сердика е моят Рим“ ни потапя в живота от IV век

Фестивалът за антично наследство „Сердика е моят Рим“ представя нашето историческо минало и по-специално как е изглеждал животът през IV век по нашите земи. Това каза пред БГНЕС Людмила Попова, която е част от Сдружението за антични реконструкции „MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE“, организирало събитието.

Фестивалът се организира в Археологическия парк „Западна порта на Сердика“, като тази година има гости от много европейски държави - Италия, Австрия, Унгария, Словения, Румъния, които допълнително обогатяват интересната програма. Посетителите могат да видят различни битки, модни ревюта, съдебни процеси – както обикновени, така и религиозни. „Има различни религиозни реконструкции, каквито ние представяме единствени по рода си“, отбеляза Людмила Попова.

Тя добави, че „Сердика е моят Рим“ представя живота на римляните и готите на територията на Европа и балканите.

Демонстрациите на гладиаторски борби са сред най-интересните. „Унгарските ни гости са най-старата школа за гладиатори в света – от 1996 г., и си заслужава да бъдат видени. Имаме „на гости“ императори. Например, реконструкция на император Константин, който е казал и емблематичната фраза за този фестивал – „Сердика е моят Рим“. Гостуват ни е двама много впечатляващи мъже от Италия и Австрия, които наистина на високо ниво показват тези образи и съответно историята по един жив начин. Не просто клише, а наистина както е било тогава“, разказа още Попова.

Тя подчерта, че дрехите, с които е облечена, е направила сама, като това, всъщност, е част от хобито – да си направиш собствения костюм. „Повечето хора поръчват или изпълняват част от нещата. Моето облекло показва един по-висок статус на местни управници и символ на това е диадемата. Главата обикновено е била с наметка. Бижутата също са били по-впечатляващи и на няколко слоя. Това може да се види на мозайките, които са запазени до момента, защото повечето други неща не са оцелели“, заяви Попова и посочи, че самите дрехи са обшити с перли, имат скъпи орнаменти, като в нейния случай са от коприна.

Гривната, която носи е от стъкло, което също е било доста скъпо в онези времена. „Може да се говори много за облеклото, защото за всеки човек то е било негова визитна картичка, негово представяне пред останалите“, отбеляза Попова.

Жената уточни, че перлите са били доста важен символ на власт, присъствали са в облеклото, показвайки, че си на по-високо ниво в обществото. На фестивала са представени различни занаяти, с които са се занимавали късноантичните хора, сред тях са сеченето на монети, изработването на оръжия и глинени съдове, както и на различни напитки , характерни за онази епоха - поска, медовина. Те също са направени въз основа на античните рецепти.

Попова заяви, че „Сердика е моят Рим“ е един малък преглед на пъстрия тогава живот, много различен от днешния. Човек може да научи историята по един различен начин от този, който сме свикнали, а именно – да се запознае с нея на живо, добави тя. /БГНЕС