Сергей Цветарски: Преброяването ще даде богата жътва от данни за следващите 10 години

Преброяването осигурява богата жътва от данни за следващите 10 години. Това каза председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски по повод 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България, което стартира на 7 септември, предаде репортер на БГНЕС.

В навечерието на най-всеобхватното статистическо изследване НСИ и Столична община в партньорство с Държавна агенция „Архиви” организират изложба на Моста на влюбените при НДК, която представя исторически и съвременни данни от всички преброявания в страната. Постерите могат да бъдат разгледани до 6 септември.

Пана на български и английски език разкриват демографски и социално-икономически данни, които родната статистика е събрала по време на преброяванията.

„Според мен хората, когато разгледат изложбата, ще могат да придобият представа за портрета на българина, на българското домакинство и на българската икономика и общество“, каза председателят на НСИ.

Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври на два етапа – първият етап, от 7 до 17 септември, ще бъде преброяване по интернет, а вторият, от 18 септември до 3 октомври – с преброители, които ще посещават домакинствата в часовете от 8.00 до 20.00 всеки ден, включително събота и неделя.

„За нас преброяването е най-мащабната задача, която се случва един път на 10 години. Това е едно мероприятие, което изисква много усилия, но за сметка на това осигурява богата жътва от данни за следващите 10 години“, каза още председателят на НСИ. /БГНЕС