Серина и Халеп достигнаха полуфиналите на Уимбълдън

Серина Уилямс се класира за полуфиналите на Уимбълдън, след като надигра в оспорван мач Алисън Риск в три сета – в отделните части 6-4, 4-6, 6-3 за малко над два часа игра.

Уилямс е за 12-ти път на полуфинал на Уимбълдън, като миналата година достигна до финала, загубен от Анжелик Кербер.

В откриващия сет първа до пробив достигна по-непретенциозната от двете американки, но Уилямс направи рибрейк за 3-3. Последваха нови два пробива, а седемкратната шампионка на Ол Ингланд Клъб имаше последната дума, печелейки сета с 6-4. Втората част вървеше гейм за гейм до деветия, в който шампионката в Хертогенбош реализира решителен пробив и вкара мача в трети сет. Там пробивите на Корт номер 1 отново заваляха, като първа до такъв стигна Риск, но Серина мигновено изравни. След това Уилямс поведе с 3-1, но надигралата световната номер 1 Ашли Барти на осминафиналите отново възстанови паритета за 3-3. В крайна сметка, по-опитната от двете взе своето след 6-3. Така, след 97-та си победа на Уимбълдън, тя се класира за своя 12-ти полуфинал в надпреварата. Там я чака победителката от двубоя между Барбора Стрицова и представителката на домакините Джоана Конта.

Халеп е отново на полуфиналите на Ол Ингланд Клъб след 2014та, като ще се опита да достигне за първи до финала в турнира.

По-рано Симона Халеп също достигна последните четири в турнира след двусетов успех над Шуай Джан – в отделните части 7-6 (4), 6-1 за около час и половина игра. Първият сет бе сериозно предизвикателство за шампионката на Ролан Гарос 2018, която позволи на китайската си опонентка да дръпне рано-рано с 3-0, но впоследствие се завърна в частта, изравнявайки за 4-4. Двете решиха спора в откриващия сет след дълъг гейм, в който Халеп бе по-съобразителната от двете и спечели след 7-4. Във втората част тя бе безкомпромисна, записвайки два пробива на своята сметка и печелейки сета след половин час игра. Така Халеп е на своя втори полуфинал на Ол Ингланд Клъб след 2014, когато отпадна едно стъпало преди финала от Южен Бушар в два сета. Нейната съперничка на полуфиналите тази година ще бъде определена от победителката измежду Елина Свитолина и Каролина Мухова. /БГНЕС