Серина отпадна от Рим в мач номер 1000 в кариерата

Серина Уилямс напусна изненадващо силния тенис турнир в Рим, след като отстъпи на Надя Подороска със 6-7 (6), 5-7 за близо два часа игра. Американката, която не бе играла официален двубой от полуфиналното си поражение от Наоми Осака на Аустрелиън Оупън, загуби от аржентинката, полуфиналистка на Ролан Гарос миналата година, в мач номер 1000 в кариерата й.

Серина напусна турнира в Рим след първото препятствие.

Южноамериканката на два пъти повеждаше с пробив в първия сет, но така и не успя да материализира предимството си, като при втория брейк сервираше за частта. Стигна се до аванс от 6-3 в полза на Подороска, но 39-годишната Уилямс изравни до 6-6. Въпреки усилията й, аржентинката взе първия сет. Във втората част тя отново първа реализира пробив и водеше с 5-2, преди да позволи на съперничката отново да заличи преимуществото й.

Уилямс изравни геймовете до 5-5, но се пропука в края и загуби още в първия си мач на италианска земя. Четирикратната шампионка в надпреварата, поставена под номер 8, ще продължи подготовката си за Ролан Гарос, който стартира на 30 май. Подороска ще играе с Петра Мартич от Хърватия в следващия кръг. 1/8-финалните двойки при дамите са ясни без една – латвийката Йелена Остапенко чака победителката от срещата между Анжелик Кербер и действащата шампионка Симона Халеп.

Другите осминафинални двойки противопоставят световната номер 1 Ашли Барти и Вероника Кудерметова, Кори Гоф и шампионката в Мадрид Арина Сабаленка, Барбора Крейчикова и миналогодишната шампионка в Париж Ига Швьонтек, Гарбине Мугуруса – Елина Свитолина, финалистката от миналата година Каролина Плишкова и Вера Звонарева и Екатерина Александрова срещу Джесика Пегула, която спря втората в схемата Наоми Осака след 7-6 (2), 6-2.

При мъжете, Стефанос Циципас се класира за третия кръг на Мастърса в Рим, след като надви Марин Чилич със 7-5, 6-2 за един час и 45 минути игра.

Циципас чака Беретини или Милман на осминафиналите.

Първата ракета на Гърция имаше затруднения само в откриващия сет, но в крайна сметка пречупи съпротивата на хърватина след третия си сетбол. Във втората част шампионът от Монте Карло бе далеч по-категоричен, като след два пробива си гарантира място в осминафиналната фаза на надпреварата. Там негов съперник ще бъде победителят от двубоя между финалиста в Мадрид Матео Беретини и Джон Милман.

Напред продължиха още Доминик Тийм, Андрей Рубльов и Александър Зверев. Австриецът обърна Мартон Фучович от Унгария, след като изоставаше със сет и пробив пасив във втория, като ще играе с представителя на домакините Лоренцо Сонего в следващия кръг. Руснакът се справи трудно с германеца Ян-Ленард Щруф и ще играе с испанеца Роберто Баутиста Агут, който надви чилиеца Кристиан Гарин в два сета. Шампионът в Мадрид Зверев продължи отличната си форма с лесен успех над боливиеца Уго Делиен и ще се изправи срещу Кей Нишикори от Япония.

Световният номер 1 Новак Джокович ще има за съперник испанеца Алехандро Давидович Фокина, който след като елиминира първата ни ракета Григор Димитров на старта, се справи и с британеца Камерън Нори. Останалите два ясни осминафинала противопоставят Фелик Оже-Алиасим – Федерико Делбонис и Райли Опелка – Аслан Карацев, който изхвърли от турнира третия поставен в схемата и негов сънародник Данийл Медведев след 6-2, 6-4. /БГНЕС